Tuesday, November 15, 2011

konvo

mommy konvo masa umur 23 tp iman syazwi 4 thn da konvo...ngeee...riang ria hati mommy...tahniah ye sayang...walaupun kdg@ menaikkan drh mommy utk gerak abg bgn pg tapi finally abes gak study abg utk thn ni...alhamdullillh...

pejam celik pejam celik da sampai akhir thn bdk2 spm pon tgh kalut study ...stpm pon sama...gud luck yer adik2...buat yg terbaik supaya x nyesai di kemudian hr,,,pesanan dr penaja yer...huhuhuhuh

masa i sp ritu...betoi2 nk spm ada dugaan dtg melanda..kalau diingtkn mmg sgt menyakiytkn tp dpt gak keputusan suam2...mase tu guna gred so i dpt gred 1 la walau x cemerlang...sbb aggregat aggk byk...huhuhuh.....skng je guna ABC kan....

semoga ank2 i berjaya dgn cemerlg dlm pendidikn dan sahsiah diri.....skang ni kn mcm2 terjd...bdk2 yg satu ms dulu msk paper sbb cmrlg study ade yg jd org pon...tu yg di takotkan...nauzubillah....

Thursday, October 20, 2011

air guala utk diabetes....

sape penah merasa minum air gula utk cek diabetes mase peknen...
setelah 2 kali i pekenn ni x pernah la lagi minum air gula tuh...
tapi kali ketiga ni kalau berat nek byk sure kene minum...
ade org lkata minum air gula tu time suam2 supaya x meloya...
i x dpt bygkan lg kemanisan air gula tuh
adoiyai....moga2 i x yah la kene minum air gula tuh...la ni kene jaga mkn la sket
takut berat nek lebih..
hahahah...
da nak terantok baru la nk tergadah ka...
saper2 yg plan nk peknen tu sile turunkan berat bdn dulu sbb kalau da turun tu ..misal kata nek byk pon berat x yah kene minum air gula
sbb misi tu kata kalau berat 80 kg mmg kene minum air gula tu....
jd korang mesti leh agak kan berat aku bape...ssshhhhh...jg kecoh tau...hhahaahah
jom jaga makan....

B or G

hahahahah...da ramai yg bertanyakan gender bb dlm perot i nih...ye la..kalau scan da tentu nmpkm gender nyer sbb da 22 minggu...kire2 5 bln lebih la...
tapi
i x scan lagi utk tau gender bb nih...bak kata hubby i...biarlah nk kuar b or g..janji sempurna sifat dan selamat...lagipon pas ni nk kene beranak g...wahhh......

mungkin kalau da dekat2 nk bersalin nanti i nk tau gk gender bb nih..sbb nk beli baju bb kan..wat mase nih biarlah bb tenag dlm perot mommy die dulu...
korang doakan kesihatan i ok...semoga i boleh deliver bb ni alhamdulillah senang cam kedua2 orang abg die dulu....

kalau yg kuar nanti bb B alhamdulillah....i syukur sekurang2 kuranya bertambah lagi penyambung waris daddy diorg..tp kalu bb G...alhamdulilah jua..sebab ia merupakan bonus termahai dlm hidup i selapas dikurniakan 2 org bb B...

ade la yg selalu perlekehkan kami2 yg xde bb G ni...sbb kan seronok sopink baju2 budak pompuan...tapi tukan semua rezeki dari Allah...redha je la....x perlu nk menunjuk2 semua tuh....kita ajar dan didik anak2 kita menjadi y g terbaik...insyaAllah...ade la balasan kenikmatan dr ALLAH...amin...

musim ujan da mula....

angkat kain oii....ujan da turun.....
ahahahah....
rasenya da musim ujan kot
sebab tiap2 ari ujan turun waktu petang..org kata kalau trn x kire waktu tu da nak masuk musim banjir ...so kat sini ptg2 je ujan...maknanya masih musim ujan la tu kan....
korang baca x kisah budak 16 thn tu kelar ank die...mmg x bertimbang rasa kan...x berperikemanusiaan...tapi kan sian gak kat die....mcm mane nak tanggung hal keterlanjran tusorang2...hilang kewarasan budak tu...lagipun mmg budak g kan....so sape nak dipersalahkan...hurmm....mereka dan keluarga mereka la kan....sian gak kat budak tu tp da terlanjur kan..ape leh wat...so harap2 kita jagalah apa yg bleh dijaga ....mcm i ni ade gak sorang lg adik pompuan yg sek men.so sgt takut jika terjadi perkara2 cam ni ....langkah yg kitorang punya family ambik ialah...selalulah bizi body kat die...hahahh....kan....biar die rase masih ade kongkongan dlm hidup die,..lsupaya kelakuan die x melampau...semoga kita dan keluarga kita dijauhi dgn perkara2 cam tu...insyaallah....

Monday, September 19, 2011

bebel lagik...

sedar x sedar....da lebih 4 bulan da baby dalam perot i ni...jap je mase berlalu....mase awai2 peknen ritu...mase tgh alah tu...rase mcm lmbtnya mase berlalu...nak abeskan sehari tu rase mcm berhari2 lamanya...bila abes je time alah x larat tu...hehehe....semacam cepat je berlalu...5 bulan je lagi family i akan ada penambahan ahlinya...inysaAllah...semuanya akan baik2 sahaja...uols doakan i ok....

last scan ritu ...gender baby masih x nmpk...n disebabkan mase tu i da makan so bb pon dok relax jer la...x la masa i p scan tgh bulan pose ritu...ya Allah...berguling2 mcm pas mkn cabai tu...mmg dok x diam...uper2nye bb lapa...mommy die x lalu mkn...so die terjerumus kelaparan sekali la...sian baby...heheheheh....sorry ye chenta..pas ni mommy akan mkn sentiasa,....sikit2 n kerap....

betoi la kata makcik2 n mak i kat kampung tu...kalau kata nk anak 3-4 orang tu silalah beranak kerap2 gak...ye la...da la kawen lambat...i kawen umor 26 tau...pas tu kalau senang lekat alhamdulillah....ni kang 6 buulan gak i kosong....tapi alhamdulillah...ade gak rezeki utk menimang cahaya mata cuma bila peknen mase umor da 30 an....dikire agak vateren gak la utk peknen nih....badan sgt letih...kalau x alah ok...kalau alah...Ya Allah...mmg besar dugaannya...heheheh.....senang je dgr kwn2 yang peknen tapi x alah...yang kite nih...kussemangat...lebik cam bubur caca jer...tapi kene balik pada ketentuan Allah kan....Hanya Allah yang menegtahui di setiap kejadian tuh....

so nasihat i utk kali ni...kepada kawan2 semua yang berumor lebih kuang i ni dan bercadang utk membuat penambahan ahli keluarga ...silelah cepat2 yer....nanti bila da semakin vateran ...mmg lembik...heheheh...pengalaman i la tuh....kalau nk dikirakan cost of living tu...mmg la....sekarang ni event dok kg pon semuanya mahai2 kan...tapi rezeki anak2 tu ader...Allah da tentukan...kan....so lets get preggy...heheheh

kepada kawan2 yang sememangnya inginkan anak wat mase ni...ade la 3-4 org kawan i yg da mmg bersedia zahir dan batin tu...teruskan usaha anda tau....ader rezeki anda tu...cuma lmbt sket jer...doa byk2 k....

doakan i dpt bb girl ok...cau cin cau....hheehehh

Thursday, September 15, 2011

4TH BESDAY.....IMAN SYAZWI....


HAPPY BIRTHDAY MOHAMAD IMAN SYAZWI....SUDAH EMPAT THN DA.....SEMOGA MENJADI ANAK YG SOLEHAH DAN MAMPU BERJSA KEPADA AGAMA, BANGSA DAN NEGARA KITA....DOA DARI MOMMY DAN DADDY SENTISA MENGIRINGI ABG WALAU DIMANA ABANG BERADA.....

samb...part2

post sblm ni bukan ade tajok pon...tetiba ade part 2 kan...hahahha...suke eti aku je la kan....janji korang paham...

ok samb citer sblm ni....
story ke2 pasai anak jatuh katil plak....
hahahahah;;.....kalau bleh kan kalau nak kasi anak tido ngan kite biansanya kalau ank baru srog mesti nak pelok2 anak amse tido kan...hahaha...bukan x leh...tapi ajakla anak anda tido kat bwh yer....ni kang kalau mak bapak tu terlna lebih sket anak jadi mangsa jatuh...hahahah....bukan mereka2 cite ni tapi kenyataan....so nk lebih mudah tidorkan anak anda dlm katil bb...lagi selamat...betoi dax...hehhehesbb mmg da ade kes yg mebawa kepada maut bila bb jatuh katil ni...so pk2 kan la...heheheheh


pandangan je nih....xsuke x pe....hehehehh
lama x bergebang kan...ola...semua......rindu kat i x...sorry la yer....i baru ajer elok sket dr alahan mengandung nih...so baru leh manejana idea yang x sebest mane pon...
cuma baru2 ni i ade la berchating sambil lepak2 ngan kengkawan yang 90% dr mereka adalah seornag ibu...bukan la nak mengada2 kata i ni pandai sgt nk jaga anak2 ni tapi dari pengalaman sendiri dan pengalaman kwn2 gak la i nk bercerita nih....
so first story pasai anak tiod dlm buai dan terjatuh dari buai....arrggghhh...bahaya kan....walaupun anak2 tu kekadang x menangis tapi kite tetap risokan kemungkinan2 len yg kite x nmpk seperti kecederaan dalaman kan..ye la da doknye kat dlm mane nk nmpk kan....anak sulong i pon mase kecik mmg tido dlm buai walaupun pada waktu mlm..da besor ni je nak menyempi tgh2 mak bapak die..lheheh..gangguan tu kan...hahahah...berbalik kepada soal asal....jatuh buai....mende2 mcm ni bukan nye kite leh agak pon nk terjadi kan...so kite terima je la tetapi ade beberapa tips utk mengelakkan anak anda jatuh dan sakit antaranya ialah lapik bawah buai anak 2 tu dgn toto ke...bantal besar ke..atau pape aje yang tebai sket..tutup samapai besi2 tu sekali tertutup tau...sat g tutup lantai besi terjinggoi kene besi sakit gak....bkn ape...kalau jatuh atas mende alah tebal tu x la sakit sgt budak tu kan...kalau la anak anda tu tidurnye buas sgt, apa kata kalau beli kain buai tu yg ade penutup kepla dan kaki..kalau xde beli yang tu..beli yang penutup pale pon dah la..tang kaki tu korang ikat la sket...jgn budak tu lepas keluar ...kalau bb yang da bleh berjalan atau tinggi mungkin kalau terjatuh leh stabilkan bdn tapi kalau 4-5 bln jatuh....mmg mcm nangka busuk la wei....hehheeheh

sambung len kali....pening da nih..,..cau cin cau...hehehehe

Thursday, August 11, 2011

ditujukan khas kepada;;;.....

berapakah bajek anda untuk duit raya anak sedara anda pada thn nih.....



ni syok nih.....


thn ni aku blk phg.....dlm adik beradik aku ni aku je yg ade anak2..hehheh so utk mak sedara n pak sedara...sila ambik peluang bersedekah kepada anak sedara korang ni eks...

tapi....

anak2 sedara sepupu sepapat ku amatlah ramai.....berpuluh2 orang.....seronok beraya sbb umah mmg x henti kunjungan...nak2 plak raye ke2..,...standby duit raye je la...hehehehh

pose...raye....

jasad je tgh keje....ni ati ai nih.....da dok bwh ketiak mak n babah ai tau.....sagt2 merindui mak..nak2 plak tgh peknen nih....mesti nk manja2 kan...kasih syg mak n babah x sama ngan kasih syg suami...ader perbezaannyer....tapi 2-2 syok..hahhahahh

so...persiapan raye da siap semua ker...thn ni ai ala kadar ajer...xde yg vogue pon....nanti pakai cantik2 tp x leh jln2..mabuk...hahahhaahh...sian kan.so..biasa2 ajer...

baju raye kasual anak2 da siap semua....4 pasang seorang...baju melayu jer x sempat beli lagik...n baju mom n dan depa la xde lagi....ingat minggu ni klau sempat masa n poket nak gak la membeli belah untuk dir sendirk n suami + anak2 sket2 lagi mana yg x cukup...bebudak kan...tgh buas plak....mesti pakai baju tu sat je...pas tu kotor x pon panas ...hehheheh....syoknye jd bebudak...

anak2 ai...even yg sulong tu pon bukan nye tau pasai nk raye nih....kire follow ajer...cuma pernah satu hari tu ai lepak2 dpn umah ade la ank jiran ai lalu pas tu die bleh tanya...alya pose x rin?.....cewaahh...mcm la die pose...x sempat masuk kul 12 da mintak nk susu...heheheheh....si omey lagi la....tgh buas nih....men aje....hehehehseronok mengikut gelagat anak2....semoga mereka menjadi ank soleh...n doakan yang dlm perot ni gegirl ok...insyaallah....

Wednesday, August 10, 2011

hai.....

mmg da lama bebenor sesawang ai nih x di hapdekkan....sejak sistem badan menerima alahan..mata ni berpinau2 kalau mengahdap laptop lelama...jadi terpakslah ai abaikan sejenak imanscorner nih...

byk citer gak yang nk disampaikan cuma mase tu terlalu mencemburui ai kalau nk menaip...baru jer 2-3 huruf da dikaco oleh anak2...tgh malam pon depa perasan kalau mommy depa xde kat sebelah maknanya depa akan mencarilah di setiap pelusuk umah....ngeeee....

pasai kehidupan ai berumahtangga ni.....alhamdulillah sudah nak menambah bilanagan ahli keluarga...ai sedang mengandungkan ank ke3 skang nih...da 3 bulan pon...tapi stil mabuk2 pertukaran dan perubahan hormon...hehehhehe...da mmg peel org peknen kan...layankan ajerr...

ttg keje...alahamdulillah ok jer...walaupun ader la 2-3 perkra tu yang menimbulkan ketidakpuasan hati tapi setakat ni rezeki tu masih disini....so...wat yang terbaik je la kan.....semoga Allah memberkati dan memberikan jalan utk peluang yang lebih bai...insyaAllah....doa org2 teraniaya ni selalunya Allah perkanna kan kan.....

alahai putera ke 2 da bgn..cau dulu...doakan bb ke3 nih bb girl ok.....ngeeeeee

Tuesday, June 7, 2011

share citer canteq...

makcik sgt sibuk ngan xtvt sampai x dan nk hapdek blog ditambahkan plak kene berebut2 laptop ngan si iman syazwi...so ari ni leh la makcik hapdek sket blog yg dah bersawang ini...

saje je nk share ngan sau citer yg menggerunkan pasai kecantikan...cerita ni dicerita oleh seorang kwn kepada ai yg menyebabkan ai terasa ingin berkongsi dgn uols semua...

kisahnye bermula begini..ayyak...bkn citer formal la...ngee...xde la kwn ai citer yg ade la jiran sekampung die berumur dlm lewat 30 an ingin manambahkan kecantikan paras rupanya dgn SEGERA...jadi jiran ni ngan adiknya pun pergila ke pasar mlm utk membeli sejenis produk kecantik yg bersasal dr mane pun x tau utk melicinkan , memutihkan, menggebukan kulit...

so bl da beli tonyohlah ke muka mereka hari2...mmg selepas seminggu dua penggunaan brg tersebut terserlahlah kecantikan mereka berdua..tetapi selaps beberapa bulan penggunaan brg tersebut...maka lunturla semua kecantikan itu...

si kakak terpaksa dimasukkan ke hospital kerana tiba2 pengsan..kulit muka jd seperti terbakar....dr mengesahkan ade bhn kimia yg merbahaya di muka si kakak...x lama selepas itu sampai la ajal si kakak...dr pon x leh nk tolong da sbb bhn kimia stersebut sudah merebak ke dalaman bhn...

2-3 bln selpas kejadian yg menyayat hati tersebut...kejadian berulang kepada si adik plak...perkara yg sma dan sia dik pon menemui ajalnya...

kepada readers...berhati2 dgn produk kecantikan...semua org nak cantik...semua org nk kulit yg mulus spt kulit bayi tapi kita x bleh menipu usia...biarlah kita jadi diri kita yg sebenarnya...berhati2 dlm pemilihan produk kecantikan...kalau bleh biar yg disahkan selamat oleh keraaan kte...jgn kire nk cepat jer...bahaya tau...sayangilah diri kite....

slm syg utk canti....

Sunday, May 29, 2011

nanes...TIDAK!!!!!,,,x kan...kalau hanya disebabkan itu....

nak mennagis tak berlagu...kenapa???
malas nk bg tau..sbb bile lg ciiter.;;..lg sakit ati...nantui x berkat plak apa2 yang aku lakukan....nauzubillah...semuanya yg dilakukan utk anak2....insyaAllah..Allah maha mengetahui seitap kejadian...

x sabar nk tunggu abes cuti sekolah nih...12 hb tu pd ai nk wat karnival dan tu jugak hari pertama iman di hantar ke tabika kemas...rase cam seronok je nk tgk ank2 pakai uniform...cewahh...
nape da tgh thn baru nk masuk sekolah kan...sbb sblm ni kt kemas kaw yg ai duduk tu x leh budak 4 thn...skang ni kt tempat ai keje nih bleh plak budak 4 thn masuk tabika dan kebetualan student pun adelah 10 iorg...dan iman syazwi akan jadi student yg ke 11...heheheheh,.....biolehla kan...percubaan pertama utk sekolahnye...

kebetulan plak ai ade belikan beg sekolah baru utk iman..kunun2 utk thn depan la..tapi tetiba plak thn ni kene p sekolah kan...so gunakanlah ye sayang...mommy beli special utk abg,...heheheheh...

nanti mesto boringkan si omey dok umah toknjang die...sorg2...x de kwn..ngee...x pe la omey...nanti 2 thn lg omey plak masuk sekolah yer....mase tu pun abg da sek keb da...heheheheh....cepatnye anak2 mommy membesar..ntah2 omey da beradik pon mase tuh OOPPPSSS!!!!!.....xde la....gurau ajer...ngee...

Wednesday, May 18, 2011

bukan susah sgt pon..study je la....

masa cepat benar berlalu....pejam celik- pejam celik da pun penghujung bulan 5...walaupun da ujung bulan nih berseri2lah muka kaitangan awam...(sbb nk gaji) tapi mmg rase mcm masa tu cepat jer....

anak2 cepat jer membesarnya....mcm ank ai yg sulung da nk masuk 4 thn...yg no 2 nak masuk 1 thn 3 bln...yg no 3...opss...terlajak la plak...hehheehh....mommy diorg pon da nk masuk 31...rasenye baru je abes alam belajr2 nih...terasa-rase syok lg dok blajar kt U...tapi tu la...da 11 thn berlalu sejak pertama kali melangkah ke U...

ade la terbaca status sorg budak sekolah nih..patutnya xleh ade FB lagi sbb bwh umur...kan Fb utk 18 thn keatas...nk wat cmne kan...da galak sgt nk fb...yg status budak tu tulis: x tau nk jwb exam cmne ...blurrrr...." pelik x???? pg tu nmpk je die x p sekolah..meronda2 nek moto ngan kengkawan..pas tu kata x reti jwb exam...da x p sekolah...x blajar x ulangkaji mcm mane nk jwb exam...kan....pelik rrrr!!!!!...cer belek2 sket buku tu...tentu dr 10 soklan tu kuang2 3 soklan leh jwb kan...tu pon kalau mls study sgt2 la...ai ni pon bukalah jenis rajin maut utk study nih tp xde la samapi malas thp dewa...berani x study....kene bebel ngan mak 3 hr 3 mln tau...heheheheh... TQ mak...TQ babah sbb paksa study ritu...kalau x...x tau la mcm mane..heheheheh

Wednesday, May 11, 2011

sonok...sonok...sonok....

alhamdulillah...bulan nih ramai je kawan2 ai mendapat orang baru,
setakat yg dgr ni dah 3 pasang dapat bb gir sepasang bb girl twin lagik, dan 4 pasang dapat bb boy
syukur allah selamatkan kawan2 bersalin
xtually kehadiran org baru nih memriakhan lagi kehidupan kita
bg ai la kan..seronok sgt nk dpt org baru
dgr org peknen pun da seronok ni plak dgr org da bersalin
di kaw perumahan ai pun ade kawan tu dapat twin boy...
seronoknye dgr mereka2 itu mendapat twin
kalau la ditakdirkan ai peknen lagi dan jangkaan dr ai nk dapt bb twin..ya allah syukur sgt2
dapat bb solo pun da gembira kan
pernah la ai wat tanya2 kt hubby ai
andaikata la skang ni ai peknen lg..
walaupun bukan dlm perancangan..
die suka ke tak??
hubby ai sambil sengih2 ckp "mestila suke" heheheh
besarnye la harapan ai nk tambah anda
tapi tunggu dulu ...
omey pun baru sethn 3 bln
kecik lg..dan masih menyusu bdn
sian plak la kan kalau ai peknen lg
hehheehh...insyAallah....semoga allah kabulkan impian ai nk tambah bbay dan dapat bb girl
sebagai peneman di dapor la plak
ni kan semuanye peneman daddy jadi mekanic
heheheh...doakan ai ok...insyAllah...

Monday, May 9, 2011

jgnkan kayu mancis...kayu api blom tentu leh tahan nih...

tu la...semalam suh tido awai mata nih..dok galak layan astro...astro jer pun...bukan la segempak mane pun...layan HMM ( hikayatmerong mahawangsa) yg di subscribe kul 1 pagi...da tu kul 3 lebih la baru nk tido...tapi rase berbaloi la byr rm15 tu sbb citer tu mmg intenasional lah..hehheehh...x caya?????...sile subscribe sendrik yer...ehheehh...saksikan citer terbaik itu wat masa ini...bkn senang ank melayu nk wat citer bagus mcm tuh...heheheh....ai ni lmbt sket la menonton HMM nih...tau la korang senang2 masuk panggung...ai nih nk masuk panggug...kene bawak 2 handbag yg comei2 yer...hehehehh....dan sok nye nk kene bgn pagi2 keje...tapi tanggung la sendirik kan...
mata ni da mcm kene gam....letak kau mancis pun leh katup gak mata nih tau...
layan tido jap dulu yer.....

Sunday, May 8, 2011

IBU...JASAMU X TERBALAS SEHINGGA MATI...

SELAMAT HARI IBU UNTUK SEMUA YG BERGELAR IBU...ATAU YG BARU NK BERGELAR IBU......TANPA IBU SAPE LAH KITE KAN..BAK KATA MAK AI..." INGT SENANG KE NK JAGA ANK2 ZAMAN SKANG NIH" HHEE.E.....BYK DUGAANNYE....YE LA KAN...LG BYK TEKNOLOGI BARU YANG MUNCUL...LAGI BYK MASALAH YG MENDATANG...TAPI KEHIDUPAN MESTI DITERUSKAN...CUMA BERHATI2 DAN SENTIASA DGR NASIHAT ORG2 TUA NI DLM MENJAGA ANK2...JGN WAT PALA TAU...HEHEHEH....DIORGKAN DULU MKNGARAM NIH...LEBIH DAHULU MASAK ASAM GARAM KEHIDUPAN NIH....

CTUALLY MENDE YG AI NK KONGSI NIH JAUH SKET DR TAJOK KT ATAS TU...TAPI MASIH BERKAITAN DGN TANGGUNGJAWAB SEORANG IBU...HEHEHEHEH

WELL...NK CITER PASAI KESIHATAN OMEY LA PALK RINI...ALHAMDULILLAH...OMEY SIHAT2 JER SELAPAS DI SUSPEK MENGIDAP KECACINGAN DAN DI KONFEMKAN OLEH DR KT HOSPITAL SG BKP...SEKARANG..OMEY DAH BEBAS CACING..TAPI JGN INGAT CACING ITU XKAN DTG KEMBALI...CUMA LEBIH MENJAGA KEBERSIHAN LA PAS NIH...

OMEY NIH SUKE SGT DOK MENGUTIP....SEMUA MENDE NK MASUK KE DLM MULUT...SO SATU HARI DGN TETIBA OEMY X MO MKN,,,MINUM PUN KURANG...TAHAP KEAKTIFAN SEDIKIT MEROSOT...AI NI APE LAGI LA...GABRA BEB...ANK KITE YGCERGAS AKTIF BERMAIN TETIBA DOK NK DUKUNG JER...TIDOR MLM NONGGENG KORANG TAU...HATI AI NI MMG INGAT CACIG DA LA SI OMEY NIH..SO AI BW JUMPA DR...DR KASI UBAT CACING DAN SEDIKIT VITAMIN UTK MENAMBAHKAN SELERA MKN...DAN KINI aLHAMDULILLAH....OMEY DA SIHAT...KEMBALI KEPADA KE ASAL...MKN DAN MINUM X BERENTI..ASIK NK NGUYAH JER....LEGA WEII.....

ANK2 NI KENE PANTAU SENTIASA...SIKIT JE NMPK KELAINAN TU KENE CARI PUNCA CEPAT2...KALAU X TAU TANYA KT YG BERPENGALAMAN...X PON BINCANG NGAN KWN2..YE LA KAN..KDG2 TU WALAU BARU ANK SORANG TAPI DA BYK PENGEAHUAN PASAI ANK2 SBB PERNAH JG ANK KAKA LA...ADIK BERADIK RAMAI LA...SO...CUBA 'KOREK' OK BAK KATA OGY AHMAD DAUD....HEHEHEHEH

LETIH MENAIP DA LA...NANTI AI TAIP LAGI YERK...SELAMAT HARI IBU....

Thursday, May 5, 2011

95 idaman ku selalu...

eh eh...die naik lagi...asik nek x berenti jerk nih...sangat mengharukan hati...walaupun nek x byk tapi kalau da dlm setn 2-3 kali nek...bile counting semula...byk gak tuh....
x pe...kite kan ade kwn satu lagi...kalau 97 nek..kite guna 95 dah le...nk wat cmne....janji kete bleh jalan gak...mmg terasa la kalau die nek lagi...sbb km perjalan tuh semakin skit kan....pape pun...hidup mesti diteruskan...
teringat plak kisah minyak kete mase dok study kt utara nun disana...pernah la terhenti kat jln jitra ke utara sbb minyak abes...da tau student kan...mane nk ade duit sgt..nak2 palak ptptn masuk lmbt..heheheh...tapi semua tu kenangan terndah mase study la...xtually mase study adalah sgt menarik bagi ai..sonok sgt...Jom study semula...tetiba kan..hehehehehh

cacing pada kanak2....BAHAYA ok...

kopipes je nih...sbb dok cari artikel anak2 tetiba xde selera mkn...jumpa yang nih...BAHAYA nyerrr.....mai baca2 menambah ilmu....


Cacing Jarum / Cacing Benang

Apa itu cacing jarum atau cacing benang
Cacing jarum atau cacing benang ialah sejenis cacing yang sangat halus berukuran lebih kurang setengah inci panjang dan tinggal didalam usus. Cacing jarum betina keluar dari dubur pada waktu malam dan bertelur berhampiran dengan kulit dubur.

Apakah ‘enterobiasis’ ?

Jangkitan cacing yang disebabkan oleh cacing jarum dikenali sebagai ‘enterobiasis’. Suatu penyakit yang biasa berlaku dikalangan kanak-kanak.
Bagaimanakah ia berjangkit ?
Jangkitan berlaku apabila kanak-kanak menelan telur cacing jarum. Seorang kanak-kanak mendapat telor cacing jarum melalui pakaian tidor, cadar atau persekitaran kediaman kanak-kanak lain yang telah dijangkiti. Apabila telah di jangkiti kanak-kanak akan menggaru dikawasan dubur kerana gatal. Telor-telor cacing jarum akan melekat dicelah-celah kuku. Apabila kanak-kanak makan tanpa mencuci tangan dengan sempurna, telur-telur tersebut akan masuk melalui mulut dan menjadi cacing dewasa dan tinggal didalam usus.

Bagaimanakah ianya terjadi ?

Kebanyakkan kanak-kanak tidak mendapat apa-apa tanda dan gejala.
Namun ada juga kanak-kanak yang mengalami kegatalan disekeliling dubur dan vagina.
KomplikasiTempat-tempat yang digaru tersebut terdedah kepada jangkitan bakteria sekunder disebabkan oleh terdedah akibat kesan garukkan.
Bagaimanakah anda tahu anak anda dijangkiti cacing jarum ?
Terdapat cacing didalam najis anak.
Telur-telur cacing jarum akan dapat dilihat melalui pemeriksaan dibawah mikroskop dengan cara melekatkan tape cellophane pada kawasan dubur anak dan menanggalkannya semula. Telur-telur cacing jarum akan melekat pada tape tersebut.

Bagaimanakah ia di rawat ?

1 dos ubat Albendazole atau Mebendazole diberikan dan di ulang selepas 2 minggu.
Rawatan ini perlu diberikan untuk semua ahli keluarga.
Sapukan jelly petroleum di kawasan yang gatal untuk menghilangkan kegatalan. (sekeliling kawasan dubur atau vagina )
Cadar dan pakaian yang digunakan perlu direbus dan dibasuh dengan bahan pencuci untuk menghapuskan telur-telur cacing jarum.
Pencegahan
Mandi dengan kerap
Gunakan cadar, pakaian dalam, pakaian tidur yang bersih.
Basuh tangan dengan sempurna selepas ke tandas dan sebelum menyediakan makanan.

JANGKITAN CACING GELANG

Apa itu Cacing Gelang ?Cacing Gelang (Ascaris Lumbricoides) adalah punca utama jangkitan cacing dikalangan manusia. Jangkitan ini dinamakan ascariasis. Cacing gelang betina dewasa pula boleh mencapai ukuran sehingga 18 inci sementara cacing gelang jantan dewasa pendek sedikit dari cacing gelang betina. Cacing dewasa tinggal di dalam usus kecil dan telur-telur cacing dikeluarkan bersama dengan najis. Telur-telur cacing boleh tinggal di dalam tanah selama bertahun-tahun.

Bagaimanakah ia berjangkit ?

Kanak-kanak suka bermain ditempat lembab dan kotor. Telur-telur cacing gelang berjangkit melalui tangan yang tidak bersih dan di masukkan ke dalam mulut. Selain dari itu makan makanan atau minum air yang dicemari dengan telur-telur cacing gelang juga boleh menyebabkan jangkitan.

Apakah tanda-tanda dan gejala dijangkiti cacing?

Ramai kanak-kanak tidak mempunyai tanda-tanda dan gejala.
Kadang-kadang kanak-kanak mengadu sakit perut .
Jangkitan cacing yang teruk boleh menyebabkan saluran usus tersumbat dan mengakibatkan sakit perut yang teruk dan muntah-muntah.
Adakalanya cacing dikeluarkan melalui najis atau dimuntahkan keluar.
Bagaimanakah untuk mengenalpasti anak anda dijangkiti cacing ?Jika anak anda membuang air besar mengandungi cacing gelang atau telur cacing.

Bagaimanakah untuk merawat kanak-kanak yang dijangkiti cacing ?
Ia boleh dirawat dengan memberikan ubat Albendazole 1 biji sehari atau Mebendazole untuk 3 hari.

Bolehkah jangkitan cacing gelang di cegah ?
Pencegahan boleh dicapai jika anda :
Cuci tangan dengan sempurna sebelum mengendalikan makanan.
Elakkan dari menyentuh tanah yang dicemari dengan najis manusia.
Buang lampin pakai buang ditempat yang sesuai.
Elakkan dari makan makanan tercemar atau minum air yang dicemari semasa melawat tempat atau negeri yang tidak mempunyai sistem sanitasi yang sempurna.

CACING RAMBU ATAU CACING CAMBUK

Apa itu cacing rambu atau cacing cambuk
Nama cacing rambu atau cacing cambuk boleh dikenali berdasarkan kepada cirri-ciri bentuk cacing dewasa. Cacing dewasa berkuran diantara 3-5 cm panjang dan boleh hidup didalam diantara 1-3 tahun. Ia membenamkan hujung badannya pada dinding usus besar manusia. Cacing rambu atau cacing cambuk betina boleh menghasilkan lebih dari 10,000 telor dalam masa sehari dan dikeluarkan dalam najis manusia.

Apakah ‘trichuriasis’?

'Trichurisasis’ ialah jangkitan yang disebabkan oleh cacing rambu atau cacing cambuk. Ia sering berlaku dikalangan kanak-kanak.

Bagaimanakah ia berjangkit ?
Jangkitan berlaku apabila kanak-kanak makan makanan atau minum air yang tercemar dengan telor cacing. Juga boleh berlaku apabila kanak-kanak memasukkan jari tangan kedalam mulut selepas bermain dengan tanah yang tercemar.. Telur-telur cacing tersebut akan menetas serentak didalam usus besar kanak-kanak.

Apakah tanda-tanda dan gejala ?
Jangkitan ringan ( cacing kurang dari 100 )
Kemungkinan tiada sebarang tanda dan gejala.
Kadang-kadang kanak-kanak mengalami kembong perut, cirit birit, sembelit atau perut rasa tidak selesa (sebu).
Jangkitan teruk ( cacing melebihi 100 -1000 ) kemungkinan di ikuti dengan tanda-tanda dan gejala berikut :-
Sakit perut
Muntah
Cirit birit kemungkinan mengandungi darah
Pucat
Hilang selera makan
Susut berat badan
Bahagian akhir usus besar terkeluar ( Rectal Prolapsed)
Pembesaran terencat

Apakah bahaya jangkitan cacing rambu atau cacing cambuk ?

Bagi kes yang teruk , pucat dan kekeringan berlaku kesan dari cirit birit yang mengandungi darah. Namun jarang berlaku ??? rectal prolapsed ??? (Bahagian akhir usus besar terkeluar)
Bagaimanakah anda tahu anak anda di jangkiti cacing rambu atau cacing cambuk ?
Apabila anak anda buang air besar dan najisnya mengandungi telur cacing rambu atau cacing cambuk. Ianya boleh dipastikan melalui pemeriksaan mikroskopik keatas najis anak anda.

Apakah rawatannya ?

Pengambilan ubatan secara oral adalah lebih berkesan. (Albendazole untuk satu hari sementara Mebendazole untuk 3 hari). Rawatan ini perlu diulangi mengikut keperluan (jika masih terdapat tanda-tanda jangkitan selepas 2 minggu rawatan diberi ).
Pencegahan
Basuh tangan dengan sempurna sebelum menyediakan makanan.
Pastikan anak anda memakai kasut atau alas kaki ketika bermain di tanah atau dipadang permainan.
Pastikan kuku tangan anak anda sentiasa pendek.
Cuci makanan yang telah dicemari tanah dengan sempurna

Tuesday, May 3, 2011

ekon vs kipas

info:

penggunakan air-cond pada suhu bilik adalah lebih baik dari penggunaa kipas angin untuk kanak2 terutama kanak2 asma, Ini kerana kipas angin membawa terbang partikel2 halus ke udara dan boleh menyebabkan kanak2 asma;

xtually aku terbaca dlm majalah pe ntah nih...kalau yg ade ank2 kecik tuh ....pas ni pakat psg ekon yer...alamak...da mcm duta ekon YORK da nih...heheheh

kisah buah naga

ggrrrr,....
bengang seh kat diri sendirik sbbkalut sgt wat pilihan
hajat hati nk mkn buah naga merah
sbb kalut terbeli buah naga putih
seb bek manis gak
so...hantam je la
bkn ape...rityu dah kene sekali
beli buah naga yang putih
dan rasenye sgt la masam
da mahal gak mase tuh aku beli
sebijik dekat rm3
biasanya xde la mahai mcm tu
sebijik dlm rm2 jerk..
tapi kalau da mulut ni nk mkn sgt
beli jgak la kan..
korang suke x buah naga
ai dulu2 pun xde la suke sgt
tapi..ntah nape ntah bile termkn buah naga yg merah
da rasenye sgt la manis
dan sgt sejuk bile da simpan dlm chiller
wwaaa....rase teruja nk mkn lagi...heheheh
nmpk gayenye kene beli lagi la buah naga nih
pas ni akan lebih berhati2...heheheh
makan la buah2an ye kwn2
baik utk sistem penghadaman dan aweks mude....

Sunday, April 24, 2011

OneRepublic - Secrets

tgk socceres apperantice dan teringatkan lagu nih semula...
saye sgt sukakan lagu ini...


seronok plak...




lagi2 contest..

sonok2 masuk contest
utk baby..

utk omey xtuallyye la kan...omey je yg baby nye lagi

abg iman da jadi child da..hehehhe

thn depan nk masuk school da

nway...contest utk baby bergaya

sblm nih contest aksi lucu baby

xde pon nk rase ank ai tuh comey

tapi ye la kan utk sonok2

sambil2 nengok bakal2 menantu wei..comey2 ank org len

putih2...cute2 je heheeh..

x caya jom tgk kat wall ai

facebook: El Ly

jom la...kalu x tgk tu jgn lupa klik "like" ok

mane tau kot2 leh menang..heheheheh




Wednesday, April 20, 2011

dip dap..dip dap.....

semakin dekat harinye
hati ini semakin berdebar
kdg2 sblm tido asik terpikir jerk...
kalau org len mgkn la pk nk pakai baju pe sok nk g keje
nk wat pe sok kt tmpt keje
tapi ai nih....
dok pk keputusana pe yg dipohon
kalau ader rezeki tuh...
alhamdulillah...
kalau xde rezeki tuh...nk wat cam ne kan
tapi sekurang2nye ade gak keje
walaupun telah diturunkan pangkat secara paksa rela
semuanya Allah da tentukan
baik buruk sesuatu tu kan
cuma sebagai manusia...
ai hanya mampu ikhtiar untuk mendapat yg lagi baik
dan sujud pada Allah semoga dipermudahkan segalanya...
insyaAllah....ader hikmah disebalik kejadian....

Tuesday, April 19, 2011

jom ulam...

sape suka makan ulam ulaman...

ade ulam yang biasa dan senang didapati

cthnya timun daun selom...

ader ulam yg pahit...

cthya daun mengkudu....

ader ulam yg jrg jumpa mcm temulawak..

tapi kalau kn ulam ngan nasi

mmg menyelerakan

ai nih mmg sukankan ulam ulaman nih

x kisah jenis sayur atau buah ,,,,

janji ulam...

mkn ngan sambal ...pergghhh!!!!

mertua lalu kat blkg pun x heran dah

hahahahah....

jom kite mkn ulam selalu...

sbb ulam ulaman baik utk kesihatan

baik utk a awek muda...

baik utk sistem penghadaman...

senaraikan aje ulama ulaman itu...semuanya ai ngap!!!!

heheheheh

jom mkn ulam....

Monday, April 18, 2011

x pasan...

hahaah...lawak pun ade ngan situasi nih...

ai pon x pasan sgt..

ye la...kdg2 semuanya kebetulan...hahahahh

situasinya mcm nih...

ade kwn ai tegur....

eh...ko citer pasai X tu kat wall ko tuh ko perli sesape ke

ai puh kata la...

x dak pun..nape????

aku citer pasai aku ngan golongan aku dan xdekaitan ngan golongan len

mmg kitorg citer2 mcm tuh..

nape ...????ape yg ko nmpk????

xde la....si polan mcm dok ckp mende yg sama...

mcm perli pun ade...mcm x puas ati kt ko pon ade...

hahahah....ai jwb ntah le.....

biasanya ai n geng sibuk2 pasai kitorg jerkkk...

kalau terasa ke..ape leh buat...

aku pun x pasan...mcm mane ko bleh pasan ek....

die jwb sbb nmpk sgt perubahan antara ko ngan die...

la ye ker...hahahah...

biarla.....

heheheheh...

pelik kan....ai sgt x bicara pasai org yg kureng dikenali...

ai dok kata2 pasai ai n geng jer...

welll...nmpk jd perhatian jer...hahahahah...

biarkan luncai ngan labunya....

ai tetap mcm ai nih....dulik la....

sape suh dok terperasan sgt....

tima kasih kt kwn ai

sbb die lg perasan n sensitip pasai mende nih..ai.lanyak ajer...heeheh

kebetulan kan....nk wat cmner...hahahahh

yg penting kite enjoy.....yahooo......

kenapa ternampak ini....??????

di saat berpuasa...

tetiba nmpk pic nih..

begitu mencabar kredibiliti poseku...

hahahaah....

nmpk sgt menyelerakan...kan....

opppssss!

tutup lah mata kamu

sbb kamu sdg pose...x reti2 ker....

cau cin cau....

Sunday, April 17, 2011

Sugarland - Stuck Like Glue

'mommy....abg nk nek kapal...'.....

hukhukhuk...

jumaat lepas ai temankan hubby ai

ke perasmian bank buku kat terminal jeti kuala perlis

bawak la sekali my imans nih...

bila sampai kat sana

depa yg da memang lasak tu

x dok diam

nk men2 men mcm kat tempat diorg la

da la situasi: org yg sangat ramai

ye la kan

nk wat perasmian

raja perlis pun mencemar duli

nk dijadikan citer

tgh dok tepi terminal tu..

feri dari langkawi pun berlabuh

iman dah sengih2

dalam ati ai siap la jap gi mesti ade mende yg nk kene nih...

heheheheh....

tetiba iman si abg tarik tgn ai

menuju ke feri tuh

dan die ckp:'mommy...abg nak naik kapal'...

aduss...da nmpk sgt nk kene nih

ai pun ckp la:'jap la abang..tunggu daddy abes keje'..

waaaa!!!!waaaa!!!!...pergh...die nanes punye la kuat

nak nek kapal...nak nek kapal...katanya...

ai pun terus aje cari bantun ...iaitu daddy die...

lotih bdn ai tau

kene tarik2...da la sebelah dukung si adik...si adik tu plak..kalau biar jln..

takot2 sat gi...jadi dugong....aiyyaakkk....

seb bek pas tu semua under control...

dok kat dpn terminal aje...

and never say about ferry...

nak naya bdn ...ckp la babr tu...

tapi alhamdulillah...

pas tu semuanya berjln lncr...

ai nk snap pic pun x sempat...

kalut ngan bebudak 2 org nih...heheheh...

x pe ye syg...

nanti kite plan len nek kapal tu ok...

puas da kata kat iman yg tu bukan kapal tapi ferry

die tetap tegas dgn pendirian..yg tu adalah kapal..

hurmm...

budak2....kan....sabor je la.....

Wednesday, April 13, 2011

medium marah...

tetiba menjadikan fb sebagai tempat melepaskan marah
meluahkan rase hati
menghamburkan geram...
kalau x dikeluarkan \
sat g ai bleh pitam uols
kene high blood...
hehhehehe
sarry la ye kepada readers
yang merasakan agak keterlaluan
2-3 hari di fb
sebab ati ni dah x leh nk simpan lagi
bukan sekali 2
tapi byk kali da mende nih terjadi
di buat2 oleh org yg kite kenai
dan org yg kite pernah cover
tu yg wat lagi sakit ati
kalau korang pernah manghadapi perkara cmni
try tulis kat blog atau fb
pas tu luahkan rase itu
pas tu korg semayang
sure
segala rase sakit ati
rase menyampah
rase nak maki orang
akan berkurangan
insyaAllah...
dan...
sekali lagi
ai nk mohon mahap yer
sesape yg rase x patut ai wat cm tuh
okies....

Jessie J - Price Tag ft. B.o.B.

Tuesday, April 12, 2011

2 hero tido....

ada yang panggil botak
ade yg panggil upin dan ipin
ade yg panggil shaolin
ade yg panggil avatar
tapi
apa pun panggilan
kalau 2-2 hero ai nih tido
sgt lasak...
kalau takat bising2 sket nih
xde hal punyer....
ade yg pelik di pic tu...
sbb abg isap botoi
ade x plak..heheh...
si abg mmg x leh renggang ngan botoi
x tau la sampai bila
kalu x de botoi tu siap nanes
dapt je botoi senyap x berkutik
hurmmm....ank2 ku
mommy love u syg...

die ke utara...ai ke selatan...kedah je la...heeehheh

1st day my hubby keje di tempat baru
situasi dan rakan2 yang baru
ermm...mcm mane la keadaan die yer...
harap2 semuanya okeh jer...
biasanya hari2 makan sekali
minggu ni da belajar makan sendiri semula
seb bek jugak ai da ade kawan baru....
leh la join mkn sekali
x la bosan mkn sorg
yg pasti mkn sorg ke...makan beramai ker..
makanan tu tetap abes yer...
rugi kan kalau x abes...
2-3 hari lepas susah hati gak
nk kasi hubby pegi keje nek moto
jauh gak tuh
mcm x selamat jer...
seb bek ade adik beradik si itam
kbn 1441 ..
x la suah ati sgt
nek kete rasenye selamat sket kot
sbb jln situ agak merbahaya...
apa2 pun


semoga hari2nya selamat
amin....

Monday, April 11, 2011

ladies: bra oh bra...

bra yang sesuai

walaupun di beli sekali sekala

tetapi perlu diambil perhatian

nk refresh diri sendirik gak la nih

walaupun copy pes tetap nk sharing

coz sharing is caring n ai mmg caring kat ulos...



Langkah 1

Pakai bra semasa mengukur. Ukur di sekeliling bawah payudara. Jika mendapat nombor genap, tambah 4 inci. Tambah 5 inci jika mendapat nombor ganjil.

Contoh:

ukuran anda: 31 tambah

+5

saiz anda : 36


Langkah 2

Ukur sekeliling bahagian terpadat payudara. Bandingkan nombor ini dgn saiz bra anda. Jika nobornya sama, saiz cup anda ialah A. Jika perbezaanya 1″, bermakna saiz cup anda ialah B, dan seterusnya.


saiz bra + o: cup A


saiz bra + 1: cup B


saiz bra + 2: cup C


saiz bra + 3: cup D


saiz bra + 4: cup E


cara nak basuh:

1.jgn basuh ngan air panas

2.bra berenda cuci guna tgn

3.kalau guna mesin guna sarung bra dan cucian ringan

4.jgn guna clorox

5.jgn campur bra yang berwarna

6.idai mengak di tempat redup dan berangin

7.jgn rendam lebih dr 15 minit

8. jgn seterika dan perah



kan...nk jaga mende alah ni pun ada cara...hidup penuh sistematik......peace....

tetiba rindu daddy tgk pic twin...leh....hahhh


ala tomey tomey


yang ni pun saye suke...


rini rindu kat daddy...dok tgk pic baby...nape eks?????


...tiada jawapannyer......

termakbulkah?


sape suke yang nih.....


(sambil angkat tgn)...sayer...saye...sayerr!!!!!!


heeeeh....

dia dihatiku...

semalam adalah malam yang panjang

bila hubby xde di rumah

sangat membosanakan

naseb baik la ader 2 orang hero peneman mommy

leh gak wat lawan kelahi

sungguh jauh bezanya

bila 'dia' tiada disisi

seb bek la dia meeting sehari aje

kalau berhari2 mcm pegi kursus ritu

lagila dok x senang

dok bilang hari...kira saat...hitung minit

ya Allah...selamatkanlah perjalanan suamiku...

pagi2 lagi hubby da call...

hehehehe....baru segar mata nk bgn mandi n pegi keje...

daddy...i miss u...

Sunday, April 10, 2011

apa salah mak bapak

kesian kat kawan ai

ade ank dara

tapi suke wat perangai

mak bapak punye la syg kat die

nape la wat cam tu

nak kata x cukup kasih syg

dok berkepit ngan mak aje

bapak mencari nafkah

apa yang tak cukup lagiopun x tau...nauzubillah

jauhkan perkara yang tak diingini dari anak2 kita

skang mungkin ai x de ank dara lagi

tapi mmg mengahrap pun nk dapatkan ank pompuan

cuma

jadikan pengajaran la

wang bukan segala galanya

masa berkuali dgn anak2 yang penting

hubngan baik dikalangan keluarga

sedih bila pikirkan hal ni

bukan niat nk burukkan sesiapa

tapi sekadar peringatan sesama kita

berhati dan dan berwaspada

dgn aktiviti ank2

diorg tak tau

susah nk jaga ank

sejak lahir sehingga besar

x terkira keletihan itu

tapi demi anugerah dari Allah

digagahi jua..wahai anak2

ingatlah jasa ibu bapa

bukan sekadar kejayaan yang diharapkan

tapi jagalah maruah mereka

hanya kia tempat mereka menumpang kasih


Friday, April 8, 2011

projek malam jumaat....

semalam ai ngan hubby ai wat projek...
PROJEK!!!!!!jgn salah sangka
projek menggondolkan hero2 ai la
aper...uols ingat projek mende eks....
ggrrrrr....
dan hasilnye amatlah terang benderang...
licin selicin licinya...
lagak seorg pro gitu...
pas ni leh buka saloon...
sape nk jd pelanngan ai no 1 nih
sile angkat tgn okeh...
nak tgk hasilnyer....
jeng..jeng...jeng.....




omey relax jer...gondol....heheheh

pas siap potong rambut siabg, si abg kata:
" ala....x cantik la rambut abg..."
2 org budak butaq....
nmpk kening je itam...ngeee

Thursday, April 7, 2011

cuba teka ape die....hahahah

mula mula x suka
pas tu asik ader dorongan je
dari suami plak tu
lama jadi suke plak
skang ni da x kisah da kalau kesana
hantam ajer
kalau dulu bukan main memeilih
da tentu2 dok belah utara kan
mesti die tempat tu byk
dok memilih mkn sgt
dulu sian gak la
hubby dok mkn ket situ
aku cari mkn tang len
selera x sama
skang nih sama2 pulun
kalau ade telor sotong lagi best
beriani kambing pun aku layan
teka la kat mane
jawapannyer......
kedai mamak...ngeeeeee
tu yang badan suami pun nek
isteri pun montel...


barhati hati telur tiruan!!!!

gempar betoi skang nih
telur pun da ade telur tiruan
yang dixport dari china
harga lebih murah tapi
diperbuat daripada kimia
adoiyaiii!!!!
sungguh kene berhati hati
telur tu skang sudah pun berada di malaysia
dijuai di pulau tikus, penang
sangat menakutkan
katanya kalau makan telur itu
mmg ade efek pada kesihatan
metabolisma bdn..
ye la kan...da tentunya semua dari bhn kimia
kite mmg kene berhati2
saiz telur tu lebih besar daripada telur biasa
dan lebih murah
kat penang dijual 30 biji rm 11
sangat murah kan
so skang ni harga tu kire belakang
yang penting adalah kesihatan
telur terbaik ialah yang ade omega 3 tu...
sbb mmg ramai yg suka telur kan
kat kedai2 mkn da tentu nasi gorng ade telur..
mi goreng pun ade telur...
harap2 peniaga mesia x ambil telur tiruan
mane la tau kot2 nak cut cos kan
so semua sekali
sentiasa berhati2 yer...



Wednesday, April 6, 2011

video seks itu.....sapakah die????

smlm x dan nk tulis pasai citer nih
ala citer tgh panas la nih la
isu video seks XXX tu la
parlimen nk tyg kat sana
mcm x patut plak kan
tapi ade la tokoh sorg tu kata
kalau tonton x bermoral
abes pelaku seks tu die x kata plak x bermoral
patutnya pelaku seks tu lg la x bermoral kan
smlm belek2 kosmo
kosmommg berani
tabik spring kat kosmo
letak pic aksi dlm bilik kejadian
geli geleman pun ade
kalau la muka pelaku tu semacam dgn tokoh XXX
x kan muka kawan die pun semacam ngn muka kwn tokoh tuh
x kan dua2 peladuk 2 serupa kot no
da la polis kata video tu asli
hurmm....
mcm mane nk jd pemimpin kite nih...
mmg x leh jadi!!!!
pk2 kan la....

Tuesday, April 5, 2011

satu kenangan

ni satu kenangan yang menggeletek hati
terjadi masa study kat uum
mase tu hari cuti
plan ngan kwn2 nak mandi manda
kat bukit hijau
so pada tarikh dan waKtu yang ditetapkan
kami pun pegila
menaiki sebuah keter kancil
plat kal968
sape jumpa itulah keter comey pakwe ai mase tu
tlg bg tau yer...huhuh
skang pakwe tu da jadik hubby da
so berbalik pd citer mandi manda tu
sampai aje kat sana
xciterd nak mandi la nih
ai dan 2 org lg kawan nih pun mandi
pakwe tu dok lepak ngan kawan die
mase mandi tu ade satu geng nih
semua gelap2 ajer
join mandi kat sebelah
km wat bese2 je la
dan ader satu grop lg pompuan indon
pas tu pakwe ai pun borak2 la ngan geng lelaki nih
ader ke diorg kata km nih muka cam indon
dan dirog ingatkan km nih indon cam geng yang satu lagi
amboi....muke nih cm indon ke
hahahah....
tapi syok jer mandi di saat itu
ader la pic
tapi segan nk letak
hahhahaah....

sibuk...kununnyerrrr......

rini sibuk create blog pd
sampai lupa blog persone
saje je la create blog pd tu
kot2 leh share ngan kengkawan
leh tukar2 pendapat dgn kawan2 sekerja
leh tukar2 aktiviti pd
blog nih kalau guna utk kebaikan mmg baik la die
kan..kan...kan...
sibuk sgt rini sampai lupa nk kua lunch
okies la...
nk kuar jap...bubbyeeee....nanti tulis lagik k....

Monday, April 4, 2011

mereka di hatiku...


tetiba nk upload pic
2 wajah kesayangan hamba
diorang la penyeri rumahtangga
pewaris keluarga
pengubat jiwa duka
permata hati bonda
merekalah segala galanya

mohamad iman syazwi b mohamad sayutti
14.9.2007 (4 thn)

mohamad iman syirazi b mohamad sayutti
19.2.2010 ( 1 thn)

imans shop: PURE MEDITERRANEAN perfumes...jom beli


PURE PERFUMES: J-LO LIVE 10ML RM 25



HARUMAN UTK KANAK3; 3 IN 1: WHITE MUSK, APPLE BLOSSOM, GUESS PINK RM 18




PURE GREEN:
HARUMAN TERBARU UTK LELAKI: AQUA D GIO BY GIORGIO AMANI, PLO DOUBLE BALCK BY RALPH LAUREN, DUNHILLL DESIRE BULE , GIORGIO AMANI BLACK CODE RM 28



PURE GOLD:
SALVATORE FRREGANO-INCATO SHINE, RALPH LAUREN-RALPH, LANCOME- HYPNOSE, CHACAREL-AMOR AMOR-
FOR WOMEN RM 28

PURE RED:
BRINEY SPEARS-FANTASY, PARIS HILTON-PARIS HILTON, J-LO- LIVE, DKNY-BE DELICIOUS- FOR
WOMEN RM 28

PURE BLACK:
CALVIN KLIEN-ETERNITY, DUNHILL-DESIRE RED, RALPH LAUREN -POLO SPORT, HUGO BOSS- NO 6,
FOR MEN RM 28

pokok kari ku....kenangan di kilang batu


pic itu adalah pokok kari
org utara panggil kari pulai
kalau nk masak kari xde daun ni kari tu failed
oleh itu sgt penting pokok ni utk org2 yg suka masak kari
pokok kari itu nmpk subur kan
itu poko ai yg tanam di pd ok
mcm x caya je daunye sgt lebar
pokoknye sgt segar
walau ditanam di dalam pasu
tersengih2 sengih saya tgk pokok ini td
rase semangat nk bercucuk tanam di pd lagi pas nih
mmg da plan utk pd pmtg pasir
tunggu da lihat je la nanti
mase mula2 tanam pokok kari ni
ingata kan da x dup da
sgt lmbat pembiakannya
alhamdulillah...hidup jugak
as ni mari kite bercucuk tanam yer
sbb mase awai2 tu mmg rase lmbt nk mkn hasil
tp bile da tgk membuahkan hasil
sgt seronok...
jom hijaukan bumi


gambang water park....

anak itik beenang-renang...oppsss......silap la....itu anak mommy......

air dr mulut ikan besor....

daddy dok tunggu air dr mulut ikan kat pic atas la...

omey n makde...mommy lupa bw baju mandi daddy n omey..
.sbb tu diorg berdua pakai jeans...toyii cayang...

atok babah n wan tunggu ank cucu mandi...jd baywatch le tuh kot...

Saturday, April 2, 2011

maharaja lawak

sgt semangat nk tgk JOZAN semalam...tapisedikit hampa...
ye la..xpectation kat diorg tinggi tau
sgt suke kat lawaks diorg tapi...
semuanya mcmx sedia jerrr....
tau la da xpert pun
tapi nk jadi MAHARAJA LAWAK mesti
terbaik kan..
ai nk sgt JOZAN jd MAHARAJA LAWAK
NAbIL pun ok je smlm
tp paling x sangka yg boleh wat lawak ialah
raja lawak 5 la
diorg kan baru kua kelas'so
semangat tu ade lagi
mane tau
kot2 org baru yang leh jadi maharaja lawak
otai lawaklama kalau x wat lagi baik
harap mahap la...

.ai tgh tgk AF9 skang nih thn nih
agak bagus suara2 diorg
harap2 lepas ni diorg akan wat yg lagi baik
jom nonton AF9...




malm yg sunyi ...try aplikasi dlm fb...

mlm ni sesaja nk apply aplikasi yg ade kat fb nih..
.ala...yang macam ranking 10 kwn terbaik...
10 bff...tapi try aplikasi yag paling best ialah kawan2 dlm hantu kak limah blk kg...
hahahah...da laciter tu mmg best..
.ala saje je lamemain...
bkn seyes pun...
jgn kocik ati tau....huhuhuh

sesapa yang ade fb tu leh la apply:jgn lupa add ai pun x pe: El Ly: jom kwn2

Friday, April 1, 2011

jerawat...OH TIDAK!!!!!!!

jerawat oh jerawat...
nape ko tumbuh kat pipi aku nih
dah x gebu dah skang nih
\sakit plak tuh
kalau tumbuh satu2 xpe la
ni kang byk plak
da lama x tumbuh jerawat tetiba ko tumbuh
\apa masalahanye yang sebenarnya,,
aku sgt bengang kat ko nih wahai jerawat
agak2nya aku kene tukar produk muka kot
baru ko x mo tumbuh kot ,
kalau waktu remaja ritu ko tumbuh xde nk rase malu sgt

tapi ko tumbuh mase aku akhir remaja nih
huhuhuhu...
cepatla ko ilang....wahai jerawat..

Thursday, March 31, 2011

tsunami

semalam menyaksikan tv3 kul 9 mlm
pasai banjir + banjir besar atau
dlm bhs jepunnye...Tsunnami
sangat menakotkan
air setinggi 10 kaki
akan memakan semua yang ada di bawahnya
tak mampu nak melawannya\
jepun yang sememangnya bersedia nak menghadapi tsunami itu pun\
x terlawan
baru tengok kat tv
da berdebar2 rase jiwa inisemua perasaan bercampur baur
yang paling byk rase itu...
ialah ketakotan
rase sedih x terlawan
cuma masih menahan air mata dari jatuh je semalam
kesian sgt


Wednesday, March 30, 2011

org nk jd peminpin,...die nk jd gak...tapi die x reti....

aku x puas ati ngan sorg pemimpin kecik nih
bkn bdn die yang kecik
tapijawatan die jer
baru je dipandang org
wat idung tinggi
sgt hampes
bkn terjadi kat diri aku
tapi pada wan a.k.a. nenek aku
da org tua tu mmg da tua'
strok sebelah bdn
pendek kata mmg x bape nk sihat la
mase pilihanraya
ofcoz la ade jab mane2 nk kasi bantuan org2 tua
so wan ai pun tersenarai la utk yang berhak menerima bantuan tuh
jab ni p la jumpa ngan pemimpin kg nih
boleh die kata x kenai dgn wan ai nih
mmg pemimpin yang boleh di gulingkan
da la masa die kecik2 dulu wan ai nih yang selalu ditumpangnye
makan, mandi kat umah wan ai
pas tu boleh die kata mcm tu
kalau la ade ape2 silap sebagai pemimpin die kene profesional la.
tapi nk wat cmne
die pun sekolah x tinggi
tu yang perangai ntah apa2 tu
seb bek ai xde mase tau
kalau x mmg kene maki da tu
sgt kenhe samak la org tu......
.sampai aku mati aku x mahapkan die wat wan aku mcm tuh....
pegigambang waterpark
syoknye la ank2 men air'
makbapak pun tumpang sekaki
berendam berjam jam
tiket masuk pun x lah mahai maner
dewasa 21.80 jer
boleh la nk mandi manda seharian
km pegi sekeluarga
syoknyela.....
mase mandi tu x perasan kan diri sendiri
yang telah di mkn bahang mentari
da siap tukar baju
baru rase muka terbakar
semua jd itam
sgt pedih
tp sempat jln2 kuantan plak
mencari keropok
lm da x jln2 kuantan
teringat kenangan dok kuantan
huhuhuhu....
sampai ke hari ini
kulit muka masih dirawat
mcmnk ambik mase je nk elok semula
siap ader jerawat tumbuh plak tu
air tu kan klorin kuat
tu yang abes kulit2 ku.....sian aku



REZEKI ADER DI MANA MANA

kan....betoi je kan tajok entry kali nih/..
rezeki ade dimana2..
lambat atau cepat ajer....
cara nk sampai ke rezeki tu aje yang susah nk nmpak....
kialau dah nmpk terkam terus
x pandang kiri kanan dah
kalau boleh pun x mau nk kecoh
takot org wat propa
tapi apa salahnya kalau berkongsi kan
da kata sharing is caring n caring become loving kan
ader orang tu murah rezeki kerjanya
ader orang mudah rezeki anak2nya
ader org murah rezeki jodohnya
Allah da tentukan semuanya kan'
berusaha la kita seadanya...
berdoalah sentiasa...

Saturday, March 26, 2011

taaaarraaaaaaa.....

taaaraaaa.....ai sekarang berada di phg....katanya nk blk phg waktu pagi tetapi atas desakan mata terbalik kul 10 pg jer...pagi jugak la kan...
kali ni perjalanan blk ke phg mencabar sket la...bukan cabaran ape pun..cabaran ngan anak2//....sblm nih x pernah punn blk siang...asik blk mlm jer...mase ank2 semua da tido...diorg x kacau sgt la...tenang jer si driver kesayangan ai tu...
tp kali nih ptg2 kan ujan...so km nekad blk siang la....cuaca panas la...ank2 x mo tido..nk tgk sekeliling...pas tu si kecik tido jap jer...takot x cukup rehat sat gi " terdemam ' plak..
sampai ke pahang dlm kul 4 gitu...perjalan yang panjang...alhamdulillah sampai gak akhirnya....

suara jam 3 pagi....

suara itu amat parau.....mase tu ai da tido ngan anak2.....nk kata mimpi mmg x mimpi la sbb mmg suara itu jelas n nyata...
punye la susah nk buaka mata disaat suara itu memanggil nama ai nih....mcm 2 perasaan yang timbul saat itu....malas...mengatuk....dan macam macam lagi
tetapi kerana jani itu sudah dibuat maka digagahi jugak membuka mata ini....seb bek anak2 da tidur....
suara itu adalah suara :hubby mak" sebenarnya plan nk blk phg mlm tu...so....nk bersiap awai2 anak2 kacau jd kene tunggu la saat2 sejok jam 3 pagi nih...adoiyai.....berkemas semuanya...
tapi sebab nk blk kg punyer pasai ku gagahi jua...tq lalink...kalu u x gerak ai....susah la...huhuhu....bubbye.....nk bersiap dulu okies....

Thursday, March 24, 2011

XTVT MEN RINI....

SEMENTELAH BLOG CAM OPEN DIARY KAN...
SO KENE MASUKKAN XTVT RINI LA KAN
24.3.2011-KHAMIS
1. DAM ULAR-6 ORG
2.MEWARNA-4 ORG
NANTI SENANG NAK CEK KAN...HAHHAHAH
WEI...AKU WAT KOJE NIH TAU....

X PE...X PE...MOMMY X MARAH

pagi pagi lagi omey da pecah kan magkuk mommy
da x cukup set magkuk tuh
xpe...xpe...
mommy x marah pun
mommy tau omey tecik lg kan..
mommy cuma marah daddy jerk
sbb x mo jg elok2
time mommy mandi kan
omey kan da bleh jalan
tangan pun pantas
siap leh buka kabinet dapur lagi
ermm...
xpe..xpe...mommy x marah
mommy sayang omey
daddy marah omey pun sket je
saje nk dgr omey nanes
tapi pas tu daddy pujuk omey semula kan
sayang omey....
pas tu mommy kasi wafer zip perisa oren kan
pujuk omey supaya x nanes lagi
omey suka kan....
sayang omey...
len kali jgn masuk dapur lag ye sayang
B.A.H.A.Y.A

Wednesday, March 23, 2011

my mistake....

smlm blk koje p ambik my kids dulu umah pengasuh....
semuanya berjalan seperti biasa2 ajer...
sampai umah ank2 syok men...
mommy masok dapor nk mula masak la...
da jd kebiasaan tanak nasi baru masak lauk
sbb nk kasi nasi sejuk sket
lauk panas2
baru best makan
pas tanak nasik
start masak...
siap je semua....terus hidang
x tunggu2 da...
sbb perot da bersiul...
suh abg iman ajak daddy makan
daddy pun masuk
mommy ambik nasi
taraaaa......nasi x masak lagi..
mommy lupa nk tekan suis cooker tuh,...
sengih2 mintak mahap kat daddy..
seb bek daddy cool aje
sambung keje belek motot die
hahahah...apara punya loqlaq...
bak kata org utara
leh x perasan tuh....
tp masak sket jer...
x sampai 1/2 jam nasi da masak...
kami pun makan....
sekian.....

Tuesday, March 22, 2011

membebel ker?????/

seorang kawan yang baik
x kan melaga lagakn kawan kawan ya sendiri.....
cerita sana sini....
kita berahsia bersama2 sebab kita saling mempercayai....
untuk apa berkawan kalau x setia...
bukan pada kekasih atau suami je kene setia pada kawan pun sama...
setia dlm erti kata yang berbeza la kan...
x kan sama setia kawan ngan setia suami...
phm2 sendirik la wei....
kawan yang baik jugak berpegang teguh pada janji ......
bukan janji sehidup semati...c
ukuplah janji x kan mengkhinati...
sgt sedih rase hati kalau ader kawan yang mengkhianati kite....
lebih baik sendiri dr berkawan dan makan hati....

nasi bungkus lauk lipas

smlm terpikir mcm nk pose hari tp pg2 lagi ank mak yg sulong tu bgn tido nk maggi....mak pun watkan la maggi utk die...sekali sekal mkn maggi bleh la kan....lm da dok mintak mak wat bodo jer....x mo ajr la mkn maggi tp kalau da daddy die yg beli...die nmpk n mntk la kan...
abes je masak bau maggi tu sgtlah mengancam...terlupa yg nk pose terus je merasa 2-3 sudu maggi ank mak tuh....sedap wei!!!!.dan...baru teringat pasai pose tu dan terbatailah pose ini....kalau merasa sket tu mgkn la dimahapkan tapi kalau 2-3 sudu tuh...errmmm....xtually janji ngan k.g nk pose rini ...k.g a.k.a jiran mak yer......SORRY K.G....AI TERLUPA LA....
bl masuk keje je...hubby belikan nasi bungkus...km mkn bersama2 la rini....mkn punye la sedap kari daging , sayur goreng, aym goreng n sambal belacan. km pun mkn la sambil beramah mesra. dan tiba2 hubby mak angkat jer seekor lipas yg telah mati dlm nasi die...eeewwwuukkkkk!!!!!km terus muntahkan nasi yg masih dikunyah...eeee...gelinya tuhan je yang tau.....x dan nk ambik pic lipas tu sbb geli sgt terus bungkus semula nasi tu......
pas tu kan siap leh bincang plak tuh...mase bila agknye lipas tu terjun....sbb dr kondisi lipas tu mcm baru je death....hahahahah.....mesti tu lipas kamikaze tuh kan...
da bukan rezeki kami hari ini....walaupun lauk tu best jerr...tapi ade lipas la kan...mane leh mkn....hubby mak leh plak wat lawak.....die kata kalau nmpk lipas tuh mase perut da kenyang baru la ok kan...x gaduh beli nasik len......eeee.......geli la.......korang agak2 korang pernah dak hadapi situasi mcm tu.....nk bw nasi yg ade lipas tu tunjuk kat pekedai tu ker...????x berbaloi je rase....err.....nk biar mcm tu ajer...mcm kesian kat org2 len yg mkn kat kedai tuh.....nk wat pe eks?????

Monday, March 21, 2011

entry basah

hari hari yang basah....
sbb ujan tiap2 petang
ditambah plak ngan ngade 2 nak nek moto
p keje ...
jadi akan basahlah kite
smlm sampai umah terketar2
tu pun bukan aku yg bwak moto
kalau x...jenoh la ank2 tunggu kat umah pengasuh
hurmmmm...
simpan aje keter kat umah
sayangkan kete takot kotor
sayangkan bini biar basah kan mr hubby
tapi ptg nih katanya
da bawak kete
yahooo...aku x basah lagik...
korang bsah x?
entry yang ntah pape nih
dedikasi untuk suami terchenta...

nanti ai cek len k...

ritu tak bleh nk publish entry ke fb...ari nih viewers x bleh komen plak kt blog..memacam la hai...hurmm...nanti cek len..ade la tuh sangkut sana sini tuh....
adakah kerana ai ni yang x reti nk berblog sbb blog ai nih baru sgt2 lagi...kalau jagung tuh kirenye x tumbuh pun lagi...so mane salah n silap harap dimahapkan la yerk...

Sunday, March 20, 2011

makcik oh makcik

makcik oh makcik...
apalah salahnya aku nih pegi keje nek motor...ngan laki aku palkt uh...sibuk je menayakan." pasai pa depa nek moto?? x juai kete da ker??...hahahahh....apekebendenye makcik nuh...sibok je pasai orr...x semstinya aku nek moto tu a ku jaui kete...dan x semestinya aku nek kete tu aku kene tunjuk kat diorng....hurmmm....apa punye makcik la nih...nk je aku tanay pd informer...mulut longkang sapekah itu...tp nanti wat dose aku marah kat org tua kan...so...biarkan lah....
da la ritu sibuk pasai aku n pengasuh aku...ni org muda plak..ayaa....
kenapa la sibuk sgt pasai aku...aku sibuk pun pasai depa...
ooppsss!!!!baru la aku perasan yang aku ni menjadi perhatian makcik2 nih....hurmm....glamer dlm diam la nih...bukan masuk lif tekan butang sednrik okeh tapi da memang mereka suka ambik tau pasai aku...bboleh blah la makcik....

demam budak2

ank sulong mak baru seminggu baik demam...tapi selera mkn sedikit kureng....bl xkurang makan.. berak pun x la kan...rini da masuk 3 hari die x berak...mak n daddy die sgt2 susah hati....ye la akn..kalu x berak suhu bdn mudah naik semula..kalau demam die sakit...kite pun x leh tido...da la parent die keje...tuy g selaluku beringat kat ank2..supaya x jatuh sakit....skang nih kan ramai yag suami isteri keje...so sgt susah hati kan kalau ank demam..takot suhu naik tinggi...kata org kalau suhu naik terlampau tinggi bleh kene "tarik'...:tarik ni plak kalau da kene, budak tu jd x baper sihat baik dr segi mental atau fizikal...tu la yg nk dielakkan...semoga Allah menjauhkan kita dr segala penyakit,...
berbalik dgn si sulong iman nih....hari2 mkn scotts...tapi kalu da takdir nk demam tu jd gak kan...kta cuma cuba sedaya upaya...allah da tentukan semuanya dr azali lg...seb bek demam kali ni cuma 2-3 hari jer...alhamdulillah....
sebelum si abg tu demam...si adik da demam dulu da...kali ni kali kedua omey demam...tapi dlm sehari jer kebah demam si omey,...omey ni kuat minum air kososng da kuat Bf....jd mungkin sistem pertahan badan die sikit kuat berbanding dgn si abg yg hanya 2 bln je sempat Bf sebab mak kene kursus 2 minggu...bl blk tuh da x mo Bf da,...sian si abg...
so lepas ni mak tekad...kalau boleh nk kasi BF untuk ank2 mak yang akn dtg.....semoga Allah tunaikan impian mak nih....skang ni tgh carik jln supaya dpt naikkan selera si abg tuh...kalau kasi appeton agak2 ok x????

kaki enterprem....

pagi pagi lepas bersiap ajer terus ambek enset ambik pic sendirik...korang pernah wat gini...ele...malu 2 nak ngaku kan...mesti peunye ade yang m,cm nih...hhuhuh...saje je la kan kot2 ade perubahan pd hari nih...tapi kalau mak nih...huhuhuhu...x de nye berubah...rini ke...semalam. ke....sok ke...tulat belom tau.....x de berubah pun...menten jer demoks...huuuuuuhhu...x yah korang nk wat stetment,....mak kasi tau sendirik...da mmg demoks kan...ngaku je la....sat g kalau terperasan kuruih jd bhn gelaks plak kan...huhuhhu...
x leh plak nk upload pic yang diambik td sbb pc nih xde blutot...len kali la hapdek kan pic nih...kalau mak guna laptop...senang sket.....hubby mak pernah kata la...x de koje len..asik ambik pic jer...da mmg kaki enterprem..nk wat cmne kan...pantang nmppk camera...mula la rse cam model....gelak eks...ape ingat xde ke model demok...ade wei...mcm adibah noor tu....power wei die tuh...huhuhu.....idola tu...dulik je ngan saiz janji melaram kan...cayalah k.diba...
nway...bl korang nk try resepi baru mak tuh....simple aje cara masaknye..men campak2 ajer....try la...kalau korang try...jgn lupa kasi tau mak ok..nk tanya sedap ke x resepi tuh...nanti mak masukkan resepi len plak...jgn riso...mak masukkan resepi yg senang 2 aje...ok....

Saturday, March 19, 2011

resepi: mi kari ala mommy...

bahan A:
sebungkus mi kuning keluaran muslim-dicelur
sepeket rempah kari ikan
sepeket rempah kari daging
1/4 ayam: di potong kecil
daun bawang dicincang halus
daun sup dicincang halus
5 sudu planta
sekotak santan rendah lemak
1/2 kg kerang- di rebus dan diambil isi
segenggam taugeh- celur
5 biji tauhu kering
5 urat kacang panjang-celur
sepeket bebola ikan-celur
3 keping kek ikan-celur
garam
bahan perisa

cara membuatnya:

panaskan periuk dan cairkan planta, tumis daun bawang dan daun sup sehingga masak, masukkan serbuka kari daging dan ikan, masukkan sedikit air, biar sedikit mereneh, masukkan ayam yang dipotong halus, biarkan sedikit masak, masukkan santan pekat dan air, jangan terlalu pekat dan jgn terlalu cair,biarkan mereneh dan masukkan tauhu kering yang dipotong 4.masak sehingga mengelegak , masukkan garam dan serbuk perisa mengikut selera anda. Apabila kuah masak , hidangkan bersama sama bahan yang dicelur tersebut.

senang je kan, sesuai untuk kanak2 jugak sbb x pedas, ader yang suka pedas boleh makan dengan sambal kicap.yang pentingnya kerang, mi kari tanpa kerang umpama nasi ayam tanpa sup, boleh layan makan tapi xde ummmpphhh!!!!...huhuhuh...silakan mencuba yer....