Thursday, March 31, 2011

tsunami

semalam menyaksikan tv3 kul 9 mlm
pasai banjir + banjir besar atau
dlm bhs jepunnye...Tsunnami
sangat menakotkan
air setinggi 10 kaki
akan memakan semua yang ada di bawahnya
tak mampu nak melawannya\
jepun yang sememangnya bersedia nak menghadapi tsunami itu pun\
x terlawan
baru tengok kat tv
da berdebar2 rase jiwa inisemua perasaan bercampur baur
yang paling byk rase itu...
ialah ketakotan
rase sedih x terlawan
cuma masih menahan air mata dari jatuh je semalam
kesian sgt


Wednesday, March 30, 2011

org nk jd peminpin,...die nk jd gak...tapi die x reti....

aku x puas ati ngan sorg pemimpin kecik nih
bkn bdn die yang kecik
tapijawatan die jer
baru je dipandang org
wat idung tinggi
sgt hampes
bkn terjadi kat diri aku
tapi pada wan a.k.a. nenek aku
da org tua tu mmg da tua'
strok sebelah bdn
pendek kata mmg x bape nk sihat la
mase pilihanraya
ofcoz la ade jab mane2 nk kasi bantuan org2 tua
so wan ai pun tersenarai la utk yang berhak menerima bantuan tuh
jab ni p la jumpa ngan pemimpin kg nih
boleh die kata x kenai dgn wan ai nih
mmg pemimpin yang boleh di gulingkan
da la masa die kecik2 dulu wan ai nih yang selalu ditumpangnye
makan, mandi kat umah wan ai
pas tu boleh die kata mcm tu
kalau la ade ape2 silap sebagai pemimpin die kene profesional la.
tapi nk wat cmne
die pun sekolah x tinggi
tu yang perangai ntah apa2 tu
seb bek ai xde mase tau
kalau x mmg kene maki da tu
sgt kenhe samak la org tu......
.sampai aku mati aku x mahapkan die wat wan aku mcm tuh....
pegigambang waterpark
syoknye la ank2 men air'
makbapak pun tumpang sekaki
berendam berjam jam
tiket masuk pun x lah mahai maner
dewasa 21.80 jer
boleh la nk mandi manda seharian
km pegi sekeluarga
syoknyela.....
mase mandi tu x perasan kan diri sendiri
yang telah di mkn bahang mentari
da siap tukar baju
baru rase muka terbakar
semua jd itam
sgt pedih
tp sempat jln2 kuantan plak
mencari keropok
lm da x jln2 kuantan
teringat kenangan dok kuantan
huhuhuhu....
sampai ke hari ini
kulit muka masih dirawat
mcmnk ambik mase je nk elok semula
siap ader jerawat tumbuh plak tu
air tu kan klorin kuat
tu yang abes kulit2 ku.....sian aku



REZEKI ADER DI MANA MANA

kan....betoi je kan tajok entry kali nih/..
rezeki ade dimana2..
lambat atau cepat ajer....
cara nk sampai ke rezeki tu aje yang susah nk nmpak....
kialau dah nmpk terkam terus
x pandang kiri kanan dah
kalau boleh pun x mau nk kecoh
takot org wat propa
tapi apa salahnya kalau berkongsi kan
da kata sharing is caring n caring become loving kan
ader orang tu murah rezeki kerjanya
ader orang mudah rezeki anak2nya
ader org murah rezeki jodohnya
Allah da tentukan semuanya kan'
berusaha la kita seadanya...
berdoalah sentiasa...

Saturday, March 26, 2011

taaaarraaaaaaa.....

taaaraaaa.....ai sekarang berada di phg....katanya nk blk phg waktu pagi tetapi atas desakan mata terbalik kul 10 pg jer...pagi jugak la kan...
kali ni perjalanan blk ke phg mencabar sket la...bukan cabaran ape pun..cabaran ngan anak2//....sblm nih x pernah punn blk siang...asik blk mlm jer...mase ank2 semua da tido...diorg x kacau sgt la...tenang jer si driver kesayangan ai tu...
tp kali nih ptg2 kan ujan...so km nekad blk siang la....cuaca panas la...ank2 x mo tido..nk tgk sekeliling...pas tu si kecik tido jap jer...takot x cukup rehat sat gi " terdemam ' plak..
sampai ke pahang dlm kul 4 gitu...perjalan yang panjang...alhamdulillah sampai gak akhirnya....

suara jam 3 pagi....

suara itu amat parau.....mase tu ai da tido ngan anak2.....nk kata mimpi mmg x mimpi la sbb mmg suara itu jelas n nyata...
punye la susah nk buaka mata disaat suara itu memanggil nama ai nih....mcm 2 perasaan yang timbul saat itu....malas...mengatuk....dan macam macam lagi
tetapi kerana jani itu sudah dibuat maka digagahi jugak membuka mata ini....seb bek anak2 da tidur....
suara itu adalah suara :hubby mak" sebenarnya plan nk blk phg mlm tu...so....nk bersiap awai2 anak2 kacau jd kene tunggu la saat2 sejok jam 3 pagi nih...adoiyai.....berkemas semuanya...
tapi sebab nk blk kg punyer pasai ku gagahi jua...tq lalink...kalu u x gerak ai....susah la...huhuhu....bubbye.....nk bersiap dulu okies....

Thursday, March 24, 2011

XTVT MEN RINI....

SEMENTELAH BLOG CAM OPEN DIARY KAN...
SO KENE MASUKKAN XTVT RINI LA KAN
24.3.2011-KHAMIS
1. DAM ULAR-6 ORG
2.MEWARNA-4 ORG
NANTI SENANG NAK CEK KAN...HAHHAHAH
WEI...AKU WAT KOJE NIH TAU....

X PE...X PE...MOMMY X MARAH

pagi pagi lagi omey da pecah kan magkuk mommy
da x cukup set magkuk tuh
xpe...xpe...
mommy x marah pun
mommy tau omey tecik lg kan..
mommy cuma marah daddy jerk
sbb x mo jg elok2
time mommy mandi kan
omey kan da bleh jalan
tangan pun pantas
siap leh buka kabinet dapur lagi
ermm...
xpe..xpe...mommy x marah
mommy sayang omey
daddy marah omey pun sket je
saje nk dgr omey nanes
tapi pas tu daddy pujuk omey semula kan
sayang omey....
pas tu mommy kasi wafer zip perisa oren kan
pujuk omey supaya x nanes lagi
omey suka kan....
sayang omey...
len kali jgn masuk dapur lag ye sayang
B.A.H.A.Y.A

Wednesday, March 23, 2011

my mistake....

smlm blk koje p ambik my kids dulu umah pengasuh....
semuanya berjalan seperti biasa2 ajer...
sampai umah ank2 syok men...
mommy masok dapor nk mula masak la...
da jd kebiasaan tanak nasi baru masak lauk
sbb nk kasi nasi sejuk sket
lauk panas2
baru best makan
pas tanak nasik
start masak...
siap je semua....terus hidang
x tunggu2 da...
sbb perot da bersiul...
suh abg iman ajak daddy makan
daddy pun masuk
mommy ambik nasi
taraaaa......nasi x masak lagi..
mommy lupa nk tekan suis cooker tuh,...
sengih2 mintak mahap kat daddy..
seb bek daddy cool aje
sambung keje belek motot die
hahahah...apara punya loqlaq...
bak kata org utara
leh x perasan tuh....
tp masak sket jer...
x sampai 1/2 jam nasi da masak...
kami pun makan....
sekian.....

Tuesday, March 22, 2011

membebel ker?????/

seorang kawan yang baik
x kan melaga lagakn kawan kawan ya sendiri.....
cerita sana sini....
kita berahsia bersama2 sebab kita saling mempercayai....
untuk apa berkawan kalau x setia...
bukan pada kekasih atau suami je kene setia pada kawan pun sama...
setia dlm erti kata yang berbeza la kan...
x kan sama setia kawan ngan setia suami...
phm2 sendirik la wei....
kawan yang baik jugak berpegang teguh pada janji ......
bukan janji sehidup semati...c
ukuplah janji x kan mengkhinati...
sgt sedih rase hati kalau ader kawan yang mengkhianati kite....
lebih baik sendiri dr berkawan dan makan hati....

nasi bungkus lauk lipas

smlm terpikir mcm nk pose hari tp pg2 lagi ank mak yg sulong tu bgn tido nk maggi....mak pun watkan la maggi utk die...sekali sekal mkn maggi bleh la kan....lm da dok mintak mak wat bodo jer....x mo ajr la mkn maggi tp kalau da daddy die yg beli...die nmpk n mntk la kan...
abes je masak bau maggi tu sgtlah mengancam...terlupa yg nk pose terus je merasa 2-3 sudu maggi ank mak tuh....sedap wei!!!!.dan...baru teringat pasai pose tu dan terbatailah pose ini....kalau merasa sket tu mgkn la dimahapkan tapi kalau 2-3 sudu tuh...errmmm....xtually janji ngan k.g nk pose rini ...k.g a.k.a jiran mak yer......SORRY K.G....AI TERLUPA LA....
bl masuk keje je...hubby belikan nasi bungkus...km mkn bersama2 la rini....mkn punye la sedap kari daging , sayur goreng, aym goreng n sambal belacan. km pun mkn la sambil beramah mesra. dan tiba2 hubby mak angkat jer seekor lipas yg telah mati dlm nasi die...eeewwwuukkkkk!!!!!km terus muntahkan nasi yg masih dikunyah...eeee...gelinya tuhan je yang tau.....x dan nk ambik pic lipas tu sbb geli sgt terus bungkus semula nasi tu......
pas tu kan siap leh bincang plak tuh...mase bila agknye lipas tu terjun....sbb dr kondisi lipas tu mcm baru je death....hahahahah.....mesti tu lipas kamikaze tuh kan...
da bukan rezeki kami hari ini....walaupun lauk tu best jerr...tapi ade lipas la kan...mane leh mkn....hubby mak leh plak wat lawak.....die kata kalau nmpk lipas tuh mase perut da kenyang baru la ok kan...x gaduh beli nasik len......eeee.......geli la.......korang agak2 korang pernah dak hadapi situasi mcm tu.....nk bw nasi yg ade lipas tu tunjuk kat pekedai tu ker...????x berbaloi je rase....err.....nk biar mcm tu ajer...mcm kesian kat org2 len yg mkn kat kedai tuh.....nk wat pe eks?????

Monday, March 21, 2011

entry basah

hari hari yang basah....
sbb ujan tiap2 petang
ditambah plak ngan ngade 2 nak nek moto
p keje ...
jadi akan basahlah kite
smlm sampai umah terketar2
tu pun bukan aku yg bwak moto
kalau x...jenoh la ank2 tunggu kat umah pengasuh
hurmmmm...
simpan aje keter kat umah
sayangkan kete takot kotor
sayangkan bini biar basah kan mr hubby
tapi ptg nih katanya
da bawak kete
yahooo...aku x basah lagik...
korang bsah x?
entry yang ntah pape nih
dedikasi untuk suami terchenta...

nanti ai cek len k...

ritu tak bleh nk publish entry ke fb...ari nih viewers x bleh komen plak kt blog..memacam la hai...hurmm...nanti cek len..ade la tuh sangkut sana sini tuh....
adakah kerana ai ni yang x reti nk berblog sbb blog ai nih baru sgt2 lagi...kalau jagung tuh kirenye x tumbuh pun lagi...so mane salah n silap harap dimahapkan la yerk...

Sunday, March 20, 2011

makcik oh makcik

makcik oh makcik...
apalah salahnya aku nih pegi keje nek motor...ngan laki aku palkt uh...sibuk je menayakan." pasai pa depa nek moto?? x juai kete da ker??...hahahahh....apekebendenye makcik nuh...sibok je pasai orr...x semstinya aku nek moto tu a ku jaui kete...dan x semestinya aku nek kete tu aku kene tunjuk kat diorng....hurmmm....apa punye makcik la nih...nk je aku tanay pd informer...mulut longkang sapekah itu...tp nanti wat dose aku marah kat org tua kan...so...biarkan lah....
da la ritu sibuk pasai aku n pengasuh aku...ni org muda plak..ayaa....
kenapa la sibuk sgt pasai aku...aku sibuk pun pasai depa...
ooppsss!!!!baru la aku perasan yang aku ni menjadi perhatian makcik2 nih....hurmm....glamer dlm diam la nih...bukan masuk lif tekan butang sednrik okeh tapi da memang mereka suka ambik tau pasai aku...bboleh blah la makcik....

demam budak2

ank sulong mak baru seminggu baik demam...tapi selera mkn sedikit kureng....bl xkurang makan.. berak pun x la kan...rini da masuk 3 hari die x berak...mak n daddy die sgt2 susah hati....ye la akn..kalu x berak suhu bdn mudah naik semula..kalau demam die sakit...kite pun x leh tido...da la parent die keje...tuy g selaluku beringat kat ank2..supaya x jatuh sakit....skang nih kan ramai yag suami isteri keje...so sgt susah hati kan kalau ank demam..takot suhu naik tinggi...kata org kalau suhu naik terlampau tinggi bleh kene "tarik'...:tarik ni plak kalau da kene, budak tu jd x baper sihat baik dr segi mental atau fizikal...tu la yg nk dielakkan...semoga Allah menjauhkan kita dr segala penyakit,...
berbalik dgn si sulong iman nih....hari2 mkn scotts...tapi kalu da takdir nk demam tu jd gak kan...kta cuma cuba sedaya upaya...allah da tentukan semuanya dr azali lg...seb bek demam kali ni cuma 2-3 hari jer...alhamdulillah....
sebelum si abg tu demam...si adik da demam dulu da...kali ni kali kedua omey demam...tapi dlm sehari jer kebah demam si omey,...omey ni kuat minum air kososng da kuat Bf....jd mungkin sistem pertahan badan die sikit kuat berbanding dgn si abg yg hanya 2 bln je sempat Bf sebab mak kene kursus 2 minggu...bl blk tuh da x mo Bf da,...sian si abg...
so lepas ni mak tekad...kalau boleh nk kasi BF untuk ank2 mak yang akn dtg.....semoga Allah tunaikan impian mak nih....skang ni tgh carik jln supaya dpt naikkan selera si abg tuh...kalau kasi appeton agak2 ok x????

kaki enterprem....

pagi pagi lepas bersiap ajer terus ambek enset ambik pic sendirik...korang pernah wat gini...ele...malu 2 nak ngaku kan...mesti peunye ade yang m,cm nih...hhuhuh...saje je la kan kot2 ade perubahan pd hari nih...tapi kalau mak nih...huhuhuhu...x de nye berubah...rini ke...semalam. ke....sok ke...tulat belom tau.....x de berubah pun...menten jer demoks...huuuuuuhhu...x yah korang nk wat stetment,....mak kasi tau sendirik...da mmg demoks kan...ngaku je la....sat g kalau terperasan kuruih jd bhn gelaks plak kan...huhuhhu...
x leh plak nk upload pic yang diambik td sbb pc nih xde blutot...len kali la hapdek kan pic nih...kalau mak guna laptop...senang sket.....hubby mak pernah kata la...x de koje len..asik ambik pic jer...da mmg kaki enterprem..nk wat cmne kan...pantang nmppk camera...mula la rse cam model....gelak eks...ape ingat xde ke model demok...ade wei...mcm adibah noor tu....power wei die tuh...huhuhu.....idola tu...dulik je ngan saiz janji melaram kan...cayalah k.diba...
nway...bl korang nk try resepi baru mak tuh....simple aje cara masaknye..men campak2 ajer....try la...kalau korang try...jgn lupa kasi tau mak ok..nk tanya sedap ke x resepi tuh...nanti mak masukkan resepi len plak...jgn riso...mak masukkan resepi yg senang 2 aje...ok....

Saturday, March 19, 2011

resepi: mi kari ala mommy...

bahan A:
sebungkus mi kuning keluaran muslim-dicelur
sepeket rempah kari ikan
sepeket rempah kari daging
1/4 ayam: di potong kecil
daun bawang dicincang halus
daun sup dicincang halus
5 sudu planta
sekotak santan rendah lemak
1/2 kg kerang- di rebus dan diambil isi
segenggam taugeh- celur
5 biji tauhu kering
5 urat kacang panjang-celur
sepeket bebola ikan-celur
3 keping kek ikan-celur
garam
bahan perisa

cara membuatnya:

panaskan periuk dan cairkan planta, tumis daun bawang dan daun sup sehingga masak, masukkan serbuka kari daging dan ikan, masukkan sedikit air, biar sedikit mereneh, masukkan ayam yang dipotong halus, biarkan sedikit masak, masukkan santan pekat dan air, jangan terlalu pekat dan jgn terlalu cair,biarkan mereneh dan masukkan tauhu kering yang dipotong 4.masak sehingga mengelegak , masukkan garam dan serbuk perisa mengikut selera anda. Apabila kuah masak , hidangkan bersama sama bahan yang dicelur tersebut.

senang je kan, sesuai untuk kanak2 jugak sbb x pedas, ader yang suka pedas boleh makan dengan sambal kicap.yang pentingnya kerang, mi kari tanpa kerang umpama nasi ayam tanpa sup, boleh layan makan tapi xde ummmpphhh!!!!...huhuhuh...silakan mencuba yer....



da lama pic nih...sekitar besday omey 2 bulan sudah...

abg iman n kakak sarahnye.....

mommy nmpk sgt la besor sbb 2 org partner mommy adalah sgt kecil...hurmm...da la dok depan2...penaya org pic nih...ngeee....

mommy bersama sama 2 putera hati mommy....the elders one xde plak eks...huhuhuhu

suapan dari mommy untuk anak nya dgn penoh kasih sayang,.......semoga menjadi insan cemerlang dunia akhirat ye sayang omey.....

Friday, March 18, 2011

suke tak yang ini????

saya sangat teruja dengan yang ini....bilakah?????????/......adakah anda pun sama dgn saya?????

jawaban kepada kenapa???

kenapa entry kureng mase mak cuti?????

1. Mak sgt la sibuk dgn anak2 sehinggakan sedikit terabai blog ini,
2. kalau bleh bukak pun laptop nih mesti kene berebut ngan ank sulong mak so...malas nk wat die nanes
3.hubby mak sgt suke menggunakan laptop ini

so...
pengertian korang amatlah dihargai....time kasih....

Thursday, March 17, 2011

sayur oh sayur....


korang suke makan sayur....mesti sua kan...tapi anak2 korang suke xmakn sayur....belum tentu suka kan...kalau ader yang suka tuh...alhamdulillah...sbb ank sulung mak nih sangat2 tidak suka sayur...cincang la halus tun carrot masuk dlm masakan tetap die kenai ...toheh seurat yang diletakkan dalam cucur udang pun di tariknya ..pendek kata mmg kalau boleh x mau nye die mkn sayur...\makan sayur tu penting...nak nak plak sayur2 hijau kan...banya khasiatnya baik untuk kesihatan fizikal dan mental.... skang nih da la mcm2 penyakit yang ader...penyakit yang x pernah dgr namaya pun ade...jadi makanan yang berzat membantu menguatkan sistem badan dlm melawan penyakit...tak gitu...
da si iman tuh x mo sgt mkn sayur terpaksala mka cari alternatif untk kasi die dapatkan jugak vitemin2 yang bersumberkan sayur walaupun tidak makan sayur...kta kasi die makan scotts '...huuhu...xtually mak mase kecik2 dulu pun mkn scotts...la nih kasi ank plak mkn scotts....korang plak wat mcm mane...kasi mkanan alternatif gak ker???

mode: ok jerr...


haaallluuuuuu.....
rini keje sgt lengang...kenapa sgt lengang.????sebab wayar telekom jatuh merentasi PD menyebabkan pnm menyuruh petugas PD tidak membenarkan user masuk....tu pasai sgt lengang...takot gak la kan...kot2 sat g bebudak wat nakai men gayut2 plak...naya jerk.... sape yang nk kene jawab.....mak jugak...huhuhuhu
moga2 hari ini mood semua kwn2 mak yang bersama2 di penang ritu semakin baik....walaupun hangat tu masih terasa tapi da semakin reda kan...cuma yang masih panas disini ialah...kes : si polan yang yang kene samak " tuh...perasan baik.perasan baguzz...huuhuuh' lantak la kan.....
pas ni kene peringatkan diri agar tidak mudah mempercayai seseoang it...kadang2 kadang mulut punye manis sampai diabetes kat depan kta tapi mulut mcm tong taik kat belakang...lepas ni waspada okeh...jd kan pengajaran....

Tuesday, March 15, 2011

entry untuk allliezia fazrin:

citer nye begini:
ko pernah gak chat ngan die...dok citer pasai diri kite...pasai keluarga pada die...sekadar share citer...nk ambik yg baik jd teladan nk tolak yang buruk tu....mcm kite sellau citer dulu2 tapi kite x de la dok sampaikan citer tu pada orang len....maknanya apa yang kite chat...kite share untuk kita2 ajer....\
tetapi....
si polan yang kene samak nih ambik citer ko tu...die juai kat orang len...kire citer ko tuh jadi modai la nk ngumpat ko kat orang len la palk...kes nih dulu da pernah berlaku katanya tetapi didiamkan saje...dan kini ianya berlaku lagi...lego semua citer kiter..
ingatkan boleh simpan cerita...boleh simpan rahsia tetapi hampeh x guna pu nye orang......ko bleh agak x sape??????

pantun geram:

pulau pandan jauh ke tegah
gunung daik bercabang tige
hati yg panas da x tertanggung dah
rase mcm nk kasi pelempang je...

dua tuge kucing berlari
mane nak same si kucing belang
dua tiga kawan bleh di cari...
yang 'taik' hanya kau seorang


tak kan x perasan...


kalau orang tu tgh marah kat kite kan...walau pun dlm fb nih x kan kite x perasan kot...pas tu yang marah tu bukannya sorang2 jer..tetapi leh wat gruop baju merah kat siam nuh...x pasan lg ke eks...pas tu kan...bila dok tanya2 mende yang x phm tuh...org len jawab endah tak endah jer...x kan masih jugak x phm2...mmg buta kayu la budak nih...
ooppss...nak kata budak bukan la budak ...da lm pun jd mak org...cuma perangai die jer x sama ngan orang.....kalau orang mcm tu la akn...bokan belh dok ngan sesama orang...kene kasi special place kat die macam kepulauan2 yang boleh dihanyutkan ombak besar...baru padan dgn die...
mula2 x la rasa membara sgt tapi ayat " padan muka' yang dikeluarkan dari mulut die tuh yang menjadikan mulut mak nih nk maki jer...tapi disabarkan oleh suamiku.....tq again mr hubby...
kalau korang la kan...bila kwn2 korang menhadapi masalah...berdepan dgn kemungkinan yg boleh menjejaskan kehidupan mereka...sanggup ke korang cakap padan muka...walau sejahat2 mak ni la kan...rasenye mcm x sanggup jer...sbb setiap kata2 yang keluar tu adalah satu doa...lebih baik kita doakan yang baik2 je dgn harapan bila kita jatuh nanti ade jugak doa doa yang baik dari kwn2...bukan menggelakkan kite....

kawan...salah pilihkah aku????

Kawan... apa erti sayang
Jika hati tak senang
Kawan... apa erti kasih
Jika kau tersalah pilih

tu la kan...pesan orang tua tua pandai pandai lah mencari kawan..kalau slaah pilih kawan leh jd lawan..kalau lawan sampai mati xpe....ni kan dok depan mata...
hati nih menyampah kat die Allah je yang tahu...membara rase marah ni tau...tapi bak kata suami ai la kan..." sabar ye sayang...ade hikmah disebalik kejadian, kita x nmpk lagi tapi Allah maha mengetahui"...waaaa...xkan mcm tu punye simbolik kan suami mak bermadah tapi maksud yang dia bg tau tu mcm tu la...mak nk kasi sedap kan ayat je...huhuhu...
sorang kawan kalau perangai macam taik..kita ingat sampai mati...kalau kita mati dulu la....kalau die mati dulu lagi la susah sbb kita x mahap kan lagi die naya jer kan..tapi mcm mane kalau kawan yang antu itu x tau yang kt nih sebenarnya sedang marah kat die: salah saper ek..kalau bg tau sat g jadi kacau bilau plak...hurmmm..biar masa yang menentukan semuanya....
tapi kawan terbaik mak sekang nih ialah......jeng..jeng...jeng.....tentula hubby mak kan....tahniah ye sayang sbb jd sahabat baik ayang...lap u.....

Monday, March 14, 2011

TERKILAN RASE

ALLAH SWT SEDANG MENGUJI KTA....INSYAALLAH...KITA KAN TEMUI JALAN LAIN DI DEPAN KITA....USAHA TANGGA KEJAYAAN...KITA SAMA2 USAHA UNTUK TERUS MAJU....MESTI ADE PELUANG LAIN DI HADAPAN KITA YANG KITA X NAMPAK...ALLAH TAK KAN MEMBIARKAN UMATNYA SENGSARA....PERCAYA PADA-NYA....HANYA 'DIA' YANG MENGETAHUI
MEMANG PERIT UNTUK DI SUARAKAN...XDE SESIAPA PUN YANG MEMINTA TERJADI BEGINI, SAKIT HATI....TERKILAN....TAPI HARUS KITA INGAT...ALLAH HANYA MENGUJI UMATNYA YANG MAMPU SAHAJA....
KALAU KITA LEMAH, ADE YANG BERTEPUK TANGAN, MENCANANGKAN KEJATUHAN KITA...MARI KITA BANGKIT SEMUA, KITA CARI PELUANG LAIN....INSYAALLAH...ALLAH AKAN MEMBANTU KITA......

tima kasih tukang jahit....


nak marah ke tak/???....nak marah ke tak/??????
ni perihal tukang jahit kemboja yang mak tempah baju kurung kat die...baju krung aje okeh..bukan fesyen2...huhuhu
mak: kak, tolong wat saiz L ok...
2-2 pasang baju saye nih
t.J: ok....ini 2-2 je yak, saye buat la...

bila ambik baju;;;
mak: akak awat nmpk besar nih.
t.J; ye ker...x nmpkk besar pun

bila try pun rase besar baju tu tapi wat x kesah sgt la kan tp bl sampai umah jer mmg baju tu saiz xl seperti baju2 kurung mak yang mak beli time peknen...sgt hampeh...tapi aku pakai je la ...sbb rasenye pas nih kui besar lg kot bdn nih...huhuhu
tp bila ade yang tegur kite nmpk besar, gemuk dan mcm peknen bila pakai baju itu rase mcm nk marah gak la kt tukang jahit tu tapi da lama pun ambik baju....lantak la kan...huhuhuh
tapi sehingga ke hari ini berat mak menten jer...x tambah x kurang....kdg2 ilusi baju yg kita pakai tuh yang menampakkan kelebihan dan kekurangan kite tu kan.....

Sunday, March 13, 2011

Friday, March 11, 2011

sajak ngomelan


sepatutnya
saat ini aku berada disana
bersama keluarga tercinta
makan makan bersuka ria
sambil bercerita suka dan duka
tapi kini
aku masih disini
ade tanggungjawab menanti
esok mencari jawapan pasti
entah bagaimana la nanti
kita tunggu je sendiri....

bertih goreng

budak kecik nih men sengsorang aje tapi macam ade sepuluh orang...manyak bising lo..... video

ujan lebat...air naik...


kaw perumahan mak nih bukan lah kawasan yg sennag nek air..tapi disebabkan adenye kawasan perumahan baru yg terletak dibelakang kaw perumahan nih menyebabkan air mudah naik...kaw perumahan baru tuh dah la bukit yang diters so tempat tu tinggi la kan...air pun terjun la ke kaw. mak nih...
mmg la ade betoi2 depan umah nih kaw takungan banjir tapi ketaq gak la lutut nih bila air mula naik dan laju gilerrr.....atkot weh...mak pakse 2-2 hero mak tido supaya diorg tak kalut nk men kat luar...huhuhu...selamat la sebab mmg da waktu depa tidoq...
da la sebelom ujan tuh angin punyer la kuat sampaikan pokok betik umah sebelah menyenget dok atas pagar kalau xde pagar tu..rasenye menyembah bumi da poko betik tu...da la baru je buah nak masak...ader lagi kt pokok....
pas tu kan yang paling sedih ialah itam tercalar....kene pagar...sbb paking kat luar ...hubby mak nk guna tempat paking tuh..sian si itam.....sedih wei...huhuhuhu...x caya korang tgk sendirikkat pintu si itam ok....

Thursday, March 10, 2011

giler make up


bukanlah diri mak yang mak maksukan dengan tajok entry mak diatas...itu adalah hubby mak yang sangat gile make up motor ...sblm nih dok giler make up keter kami sampai jadik racing la nih keter tu telah dijual dan hubby mak kembali kepada make up motor....bulan nih sahaja sudah 2 kali moto mak itu ditukar warna rim nyer....dn latest warne rim motor itu akan menjadi warne putih dari warna kuning florencense..( betoi ke dak eja florencense itu tidaklah diketahui...) janji korang paham okeh....
bile mak tanya kat hubby mak dah xde keje len ke asik dok ngadap motor tuh ajer....dia balas itu adalah hobinye tapi mak xde la kisah sangat kan dari die wat hobi len seperti menggatai kan lebih elok kan die ngadap moto itu..hhuhuhu....
bukan x percaya pada lelaki tetapi mesti berhati2 dan berwaspada...sebelom terjadi baik jaga2 kan..insyaallah..selamatlah rumahtangga kite semua....

demi sesuap nasik...


tajok entry macam sedih jer kan.....tapi betoi la demi sesuap nasik mak balik keje dalam hujan lebat...abes basah lencun badan, satu inci pun xdak yang kering.....da la helmet x yang begitu sempoi x de pelindung muka...sakit kulit muka ai tau kene ujan....seb bek boleh lindung muka di sebalaik hero hatiku...itulah kelebihan kalau dapat hero tuff...boleh berlindung dari ujan...hahahah...sorry ye sayang...." ketuffan mu itu membuatkan aku terlalu mencintaimu..."kkekekek....jgn termuntah plak ye readers......i lap uols...huuhuhu
sampai aje umah badan da terketar-ketar ....org kata elok la pegi mandi terus bg mengelakkan demam kan....seb bek la air dlm umah x sesejok air ujan....ggrrr....gigil tau.....punye letih men ujan sampai tertidor jap mak nih...pas tu tergocoh2 bangun pasai anak x ambek lagi...ambik ank nek keter tapi siap pakai bajuk sejok lagi...weiiii...semalam mmg hari sejok di sg bakap..huhuhuh
pas tu kan mak muhasabah diri plak..terpikir la kalau la kita nih berhujan tapi leh gak balik ke umah berteduh kan...apalah naseb orang2 yang x de umah tuh kan...kat mesia nih walaupun kes orang xde umah ni sket tapi masih ade lagi masalah ni kan...sian nyer la diorg...tetiba terpikir pasai masalah negara plak....haish....sangat membebel kan mak nih...ngeee....samb entry len la...sat g melelh plak airmata ku.....huhuhuhuuh

Wednesday, March 9, 2011

pic; hero saye: iman n omey


sesajer nk upload pic nih...

resepi:

tetiba ajer teringat kat masakan2 arwah wan kat kg lipat kajang, kampung kesayangan hamba di temerlohh pahang, kampung yang baru2 nih terlibat dgn prk adun kerdau..hurmm..
setakat ni ade la 2 resepi air tangan arwah wan yg diingati...nanti kalau teringat kat resepi2 len tu mak tulis len yer...to nih hanya resepi kampung ajer....x semua org suka masakan kampung kan...ade yg suke wetern, ade yg suka timur...mcm 2 selera kan...selera kita x sama semuanya...nanti kalu berkenan nk mencuba...try la yerk...mane tau kot2 menjadi....mak mase arwah wan masak sambai2 mcm nih..mmg pecah selera la.....boleh bertambah nasi dua tiga pinggan..kdg2 siap meratah lagik.....nway...sape yg x suka pedas susah sket la sbb semua masakan mak rasenya akan ade lada burung...mak suka lada burung...kepedasan dan bau dia...ayoo...menaikkan selera......sile cuba yer...opss!!!..yang resepi umbut pisang tuh leh digantikan dgn belimbing buluh...cara masak nye sama jer...

resepi: sambal belacan umbut pisang

5 btg umbut pisang- hiris kasar
segenggam ikan bilis
sebiji bawang-hiris bulat
2 btg serai;diketuk
3 helai daun limau purut
5cm belacan
secawan santan pekat
lada kering, bawang kecil, bawang putih;blend halus

tumis bhn2 yang di blend,sampai naik wangi
masukkan belacan- goreng lagi
masukkan umbut pisang, ikan bilis serai dan daun limau purut, tambahkan santan, tambah sedikit air, masak sampai menggelegak, masukkan bwg besar... tambahakan garam, gula dan perasa mengikut selera anda,..masak sehingga sedikit kering.simple aje kan...

resepi arwah wan-kg lipat kajang

resepi: sambal tempoyak pahang

secekak daun kaduk
secekak pucuk ubi
2 helai daun kunyit
3 batang serai
: dihiris halus halus

sebiji bawang besar-hiris kasar
segenggam ikan bilis
2 papan petai- ambil isi sahaja
santan pekat secawan
tempoyak 5 sudu besar
daun limau 3 helai
lada burung : ikut kehendak sendiri: tumbuk halus


campurkan kesemua bhn2 diatas, santan di tambah sedikit air untuk dijadikan kuah,
tambahkan kunyit serbuk sedikit garam dan perasa.masak sehingga sedikit pekat
boleh dihidangkan....selamat mencuba....

: resepi simple dari kg lipat kajang temerloh pahang, try la....sekali rase pasti nk lagi.....


first time rase...

sape pernah makan kerabu pelam....mesti ramai yang pernah mkan kan...sedap...kalau yang suke nyicah tu lagi la taksub dengan pelam kan...tap nk tanya plak sape pernah rase kerabu pelam+petai:????...hahahahah.....tergezoot!!!!...betoi ade resepi itu...baru je mak abes makan kerabu pelam petai...huhuhu...mula2 x la perasan yang ade petai dalam kerabu tu tapi bila da mkn ader rase petai plak...hahahah....baru dok belek...rupenye mmg ade petai dlm kerabu tu...hamtam je la labu...resepi baru dimataku....rase pun ok jer....boleh la.....
yang jd mak x perasan ade petai dlm masakan tu xtually nasi bungkus ari nih dibeli oleh mr Hubby...mak cuma oder lauk ayam jer...alih2 ade kerabu...da mmg hubby mak tau mak suke pelam...kerabu pelam ok jer....layan je la....pas ni korang try wat kerabu cam tu eks...

Tuesday, March 8, 2011

x lepas..

kalau da meeting sabtu dan ahad maknanya cuti mak nih tidak diluluskan la untuk hari ahad...ayo...kene sambung ahad depannye plak ker...huhuhuh... xpasai2 kene posponed cuti/....nk wat cam ne kan kewajiban dan tanggungjawab pada kerja...sungguh dedikasikan saye...baru la ax makan gaji buta'''///huhuhuhuh...insyaAllah...berkat usaha nk kasi anak2 kesenangan akan dirahmati oleh Allah......
tapi borang cuti semua da siap dan di hapdekkan td sejurus sebelum menerima panggilan meeting itu oleh penyelia saya....tekanan....!!!!...mmg ade sedikit terasa sbb meeting kali sgt2 mendebarkan...sape x berdebar wei...hal keje nih.....
tapi saya yakin yang Allah da menentukan yang terbaik untuk setiap umatnya kan...
yang menjadi pertayaan di hati saya kini....Bila sebenarnya yang saya nih boleh balik phg nih...adakah selepas 25 hb 3 nih.???ahahahah....selepas gaji la tu maknanya......sbb asik tergendala je program nk balik phg nih....sian family kat pahang...da ternanti nantikan budak 2 org nih...hero atok nih...hurmmm....sabar ye...

tengah pening:


ala bukan pening sangat pun...sekadar memikirkan mcm mane nk tinggaikan omey semalam mase meeting tuh...kalau nk blk mmg la dekat jer tapi kalau sessi malam abes kul 11 mlm...kul bape nk sampau jawi..nk ambik depa...pas tu pg2 soknya kene anta plak n masuk meeting plak kan....semuanya kerana omey nyusu badan waktu mlm...siang ok je ngan botoi susu nih tapi mlm2...tu la yang jd masalahnya....
sat g watnye die ngamuk mlm2 mcm mane....????ponin la makcik...daddy depa asik kata ok je tinggai umah toknjang depa tapi mak nih serba salah plak...nyusahkan org je nanti kan...aduhai omey.....sian ank mommy....
macam mane eks nk kasi omey berenti susu mlm2 nih....die x mo la susu botoi...da tau kan mommy die ade....x de maunye botoi tuh...mcm mane nk wat eks???????

pasti terjawab:

SEGALANYA PASTI TERJAWAB PADA HARI SABTU DAN AHAD INI...sebab kami ade meeting...so x yah wat propa lagi..gossip lagi...rumors lagi.....dgr je nanti...huhuhu.....segala dalm meeting kene rahsia gak per....huhuhuh.....nanti kalau x rahsia...jd citer len plak...huhuhuhu

ujian..

sesape yang pernah pegi ujian kpli ke dpli ke spa ke...mesti ramai yang pernah pegi kan...n pernahkah korang x lulus...hahahah...mak pernah///spa///.....sekali je lulus...n dapat interview da tu interview plak sangkut...xde rezeki kan....kalau pernah p ujian2 cam tu mesti ade ujian insak kan...sahsiah diri tu la....yang jawapan YA taua TIDAK, SETUJU /sgt setuju/TIDAK SETUJU/ sgt tidak setuju//....ala kalau sekali baca mmg leh jawab la...tp result x lulus...hahahah...pelik kan...tapi kan...ade x petua2 untuk lulus...ye la kan...soklan sennag cam tu x lulus...kalau ade ptue sile kasi ek...ermmm...fb pun x pe..janji kasi....
rini pasai pe asik dok tanya petua aje...hari petua mak kor rini..layan je la....

petua...


ari nih ntah cmne terajin sket tgn ni menaip pasai petua nk ank kembar...jeng..jeng...jeng....n mak sangat teruja dgn satu perua nih...kalau nk ank kembar makan yam a.k.a keladi bebanyak sbb dalm petua tu kata kemungkinan mendapatkan ank kembar kalau mkn keladi byk2...pasai pe jadik gitu x de la tulis pulak...tetapi di ulang sekali lagi..."kemungkinan' jadi sesape yang nak mencuba petua nih bolehlah mencuba...mak pun nk cuba tapi nk dapatkan keladi tu cmne...nk bersiang satu hal...salh keladi sat g gatai satu bdn...hahaha...beli kat kedai aje ke...x semua kedai ade juai keladi nih kan...ermm...asal ade bleh la mkn...
kalau ade keturunan yang ade kembar tu bleh la nk mengharapkan dapat anak kembar kan...insyaallah...syoknye kalau mak dapay anak kembar nak2 plak dua2pompuan..cukup 2 pasang ank2 mak..ye la kan..skang nih da ade 2 hero malaya tu..huhuuh...tapi tu semua ALLAH da tentukan...kita redha aje ape yang terbaik wat kite tapi x salah kan kalau kite mencuba...SELAMAT MENCUBA.....

Monday, March 7, 2011

kekadang...

kekadang rase cam x puas ati jerk...dari pelbagai aspek..nk2 plak tebtabg duit...baper byk pun gaji x cukup...kalau dapat sikit....kuar pun sikit/..dapat banyak kuar pun byk...huhuhu..pi mai pi mai tang tu gak la....
tapi kan bila di pikir pikir kan semula...kalau kite arse x puas ati...cuba kit tgk semula org disekeliling kite...ader tu duit kurang tapi bahagia jer...xde utang ngan bank....hidup aman jer...anak2 ramai...bahgia je tgk....tapi ade yang duit banyak...tapi cam kecoh je hidupnya...kekadang mcm lebih kesian dari hat yang duit sket nih...sgt kesian...tu la kan...Allah da tentukan semuanya....kita usaha je lebih skt lg untuk lebih maju kan....
insyaAllah....

mimpi lawak...

pernah x korang mimpi yang lawak2...hahahah.....mak nk citer pasai mimpi mak semalam nih...bag mak lawak la...x munasabah langsung...huhuhu...nmpk sgt tido x basuh kaki ka...haippp.....jgn citer kat orang len tau...hahahah
alkisah mimpi mak ni pasai mak menjadi transformers...huuhuhu......semua anak beranak transformers....yg bestnya org len jd transformers keter ke...lori ke.. kapal terbang ke...tapi mak sorang je jd transfomers kucing...huhuu...tetiba kan...x masuk akai punye mimpi....
kes tembak menembak nih usah kire la....mcm pernag dunia kedua sebijik macam dlm citer sebenar transformers tu.....nk selamat kan ank2 mak lagi...siap menyelam dalm kolam...bukan laut...kire mimpi aksi la kali nih...hahhaah
tetiba mak terjaga dgr bunyi mcm tembak dlm game tu...ruoer-ruoernye iman men game kat enset daddy die...da terjaga da budak tu...pas tu omey olak terjaga...x sempat la mommy nk sambung mimpi mommy..huhuhu....
pas tu dlm keter ade announce kata bln 7 nih kot transformers akan kuar siri ke3...terus mak gelak dan cerita pasai mimpi mak kat hubby mak...hahahah...mcm ade connection je ngan micheal bay nih...huhuhuhu....siap citer die masuk mimpi lagik...hahhaha

penyakit berjangkit...


bahaya penyakit nih tau...kat lorong umah mak aje ader 6 orang da kene jangkita nih.....pas tu staff pd pun da semakin ramai yang kene....mak kene lebih berhati hati nih...takot terjangkit gak...sat g baru paln nk p blajar semula x pun cari keje len da kene penyakit tu....x de nk wat pape la...do tunggu je la sampai 9 bulan...bulan 2 ritu ramai je kwn2 bersalin bln 3 nih dgr plak ramai yang mengandung...terlekat semula....huwaaaaa......saye kene menjauhkan diri nih...x mo join lagi da group...awai lg rasenye......huhuhuhu

petai...


hari2 petai...mentang mentang la skang nih da abes musim durian dan datang musim petai hari2 my luvly hubby beli nasi mesti ade sambai petai...sat petai udang...sat petai ikan bilis...tapi mesti petai...ke mmg kedai mkn tu asik wat sambai petai je kot.....mmg la mak suka mkn petai tapi agak2 la sampai hari2....jemu gak la.....tapi petai bagus untuk sisitem penghadaman tau sebab tiap kali mkn petai mesti mak akan segera membuang hajat...hahahah...so sape yang sembelit mkn petai...sure penyakit anda akan ilang...
petai ni kalau ikut hukum agama makruh di makan sbb ade bau kan.....tp mak mmg suke mkn petai, jering, kerdas dan yang senagkatan dengannya....heuhuuu.....

menang BESAR!!!!


tahniah...tahniah wat BN kerana kemenangan bergaya di KERDAU kampung halamnku...tahniah wat babah dan semua jentera BN kerana kerja keras anda.. i like it.....tapi tersa sedih sungguh nih kerana x dapat balik menunaikan tanggungjawab kat kampung halaman sbb ade tanggungjawab kerja plak disini....nway....mesti ade kos lepas kan....

Sunday, March 6, 2011

pantang cuai..

ni la akibatnya kalau tercuai...anak 2 akan jadi budak tepung gomak....abes sebotoi bedak dikerja dek hero 2 orang nih....yang si abg siap make up kan si adik lagi...yg adik plak dok tahan la muke tu kene make up dek abang....macam jatuh dlam tepung je budak 2 orang nih......geram je mak tgk.... video

dpli:


dpli kuar lagi dan mak nk try apply plak kali nih...masuk bln 7 nanti kalau dapat....kene jadik student semula n anak2 dok ngan daddy diorg...bleh ker??
nway: DOAKAN MAK BERJAYA YE...first time nk apply dpli nih....

kura2 comey...


nanti nak ajak bebudak pd wat kura2 comey mcm dlm pic nih...chomey kan....

Saturday, March 5, 2011

berkelah depan umah....


rini cuti ujung minggu dan hari perhimpunan kepada ahli mesorat tingkat kejiranan mak nih....ahaks....3 family aje......km wat makan2 kat pangkin depan umah mak...ade x yang x tau "pangkin"...ala pangkin ni macam tempat melepak la....xtually pangkin tu mmg tmpt melepak bagi keangkawan hubby mak x kire waktu pg ke...ptg ke...mlm ke...tgh mlm ke...sellau je ader org...tp rini geng mak plak yang ambik alih...sorry yer....
kami masak a sorang sikit....sejenis dua lauk...makan ramai2...syoknye...nk p berkelah kat jauh2 susah la kene bw anak2 ni..nk plak anak2 masing2 kecik2 je lagi...depan umah pun jadilah...janji happy...betoi dak???lupa plak nk snap pic tadi..toyyi.....

Friday, March 4, 2011

simple ajerrr...'


hari ni sbg surirumahtangga mak pun memasak la...masak ala kadar ajer...x sempat nk comey2 kan masakan tu...bl masak tu asal siap terus hidang ajer....sgt simple kan...ye la nk cantik2 mc mane asal siap je ade je bunyi budak nanes ...hahhaha....
menu lunch kari ketam nanas+ asam ikan rebus(ye ke nama tu)...hahahha..bedal je la..korang tgk pic korang agak2 je la yeh....ngee...my hubby said walaupun simple tp maveles sbb tgh lapor kan...hahahahah....mlm nanti x yah masak la....kite KFC ajer.....

Thursday, March 3, 2011

imans bookshop (1)


'seorang wanita perlu ada impian,jangan dibiarkan diri seperti alas kaki,dipijak pijak kemudian ditinggalkan....'

mak suka baca buku nih...walaupun makan masa nk membacanya tetapi puas membacanya...x sabar2 nk tahu kesudahan cerita nih...jom baca.....x rugi rasenya menghabiskan 1/2 jam mase sebelum tidur untuk membaca...motivasi cerita ni.....
tajuknya PEMBURU MIMPI...penulis SALEHA HUSSIN....harga RM47 sebelum dicampur kos penghantaran...sesape yg suke membaca dan suke mengumpul novel bolehla dapatkanya ....nk order kat saye pun x pe..PM fb atau tinggai komen nanti anda kan dihubungi.....

mimpi...


ritu pernah sekali mak mimpi ade orang kasi mak baby....putih melepak n sgt comey n sgt besar bb tu....situasi tenang n mak bb tu senyum je sambil hulur bb tu kat mak...mak ambik jer...pas tu mak mimpi plak ader orang pinang mak padahal mak ni dah pun kawen kan...mak senyum2 tolak la pinangan tu....
ader orang kata mimpi mak tu bawa maksud x baik....ade orang nk kasi mende x elok kat mak...nk manderem mak pun ade....manderem tu bukan bermaksud santau sahaja tetapi macam mak n suami akan gaduh2 ke hape...mak n family akan jd x baik la ....
ader org kata kalau mimpi dapat bb ade rezeki nak masuk....tapi kalau ikotkan rezeki 25hb mesti masuk punyer...hahahh...tapi mimpi tu kan mainan tido ajer...walaupun mase mak mimpi dlm kul 3-4 pagi...agak2nya mak lupa basuh kaki kot mase tu...nway..korang doakan mak n family ok je pas nih ok...x mo ribut2...huhuhu...insyaAllah....

khamis:hari batik n balik awai....


betoi dak??????hari ni sesaper yang keje gomen kene pakai baju batik....mesti segak2 n cantik2 belaka...batik mcm 2 batik...batik ganu...batik kelantan...batik kedah.....batik kedah terbaru ok yang mak tau,....x tau la kot2 skang nih ade batik tempat baru plak.....harga pun macam2...mahai ader...murah ader....kire tgk kualiti n hasil kerja batik tu la kan...n kadang;kadang tgk tempat gak...heheheh...ade tempat juai mahai...ade tempat murah sket...tgk kemampuan diri sendirik...ukur baju di badan sendiri la kan atau ukur poket sendirik..hahahah
mak suke batik....yang mahai bau wangi kan...nk jaga susah...nk iron pun susah.....nk basuh pun susah....senang2 anta kat kedai je...biar kedai yang wat semua tu......skang ni serba mudah....janji ade $$$$$$$....yang murah sket biasa la....lasak la sket leh pakai.....janji pakai batik di hari khamis...
kalau kedah syok la ari nih...leh balik awai.....3.30 semua agensi kerajaan da tutup.....negeri punye undang2 tau....km ikot aje...x kan nk menolak plak kan...hahhah.......i like...

tetiba tak naik naik....

sungguh...da lama da mak dok hendap jer.....tak naik naik pun......ala korang nih...jom la jd follower....baru la nek jumlah followers tu....ahahahah.....viewer naik sentiasa makna ok la tu...ade gak silent reader.....korang...jom la.....
bukan susah pun nk follow...klik je kat follow kat tempat follower tu...pas tu klik je mane2 satu pilihan hati google ke...yahoo.ke....isi je skit2 pas tu follow la....bukan susah pun....jom la meramaikan ahli...kasi mak happy2 jer...huhuhu...
pas tu korang tinggai la komen2 sket kat entry tu...takkan baca je kot...komen sket2 da la.....huhuhuhu.....so easy tau.....

mistik...

SAKA...HANTU RAYA....JERANGKONG DALAM ALMARI....hahahah...yang last tu tajuk lagu kump wings ye....dok aih...mesti ramai yang tau pasai mende2 mistik nih kan..mende2 nih mmg ade kan tapi xsemua org leh nmpk n tak semua org leh rase...kene percaya mende nih ade la kan...bkn hape ade kes baru2 nih kes nk turunkan saka ke anak...saka tu berbentuk antu raye.... mak ni x baper tau sangat hal2 macam nih tapi sesape yang ade pengalaman dan tahu serba sedikit perihal mende nih tolong bg tau bleh tak...kasi pendapat sket....sbb saka ni dari keturunan kan dan akan pegi ke keturunan aje kan...kalau orang tu ade saka atau antu raye nih kan bkn bleh tgk mata atau bertentang mata kalau bercakap face 2 face kan....hurmm......

iqrak...


iman da nk masuk kelas iqrak...ingat nk mula minggu nih tp mommy die sibuk sket jadi mula minggu depan je la...bukan la kelas iqra yang mcm budak2 sekolah la ni pegi petang2 pas sekolah tu tp lebih kepada perkenalan baru...iman baru nk masuk 4 thn...da sibuk nk sekolah...nk anta p tadika....kat sini tadika pun 2 sessi punye la ramai bebudak...n umor pun x cukup 4 thn lg so....postpone thn dpn je masuk tabika....skang ni tgh nk galakkan die iqra je...asik dok hapai abc, 123, alif ba ta...hapai je la ...huruf x kenai so suh belajar tu moga2 lepas ni kenai n hapai alif ba ta sa ja ha....iqrak ngaji gitu kan...hurmm.....
tok guru yang nk ngajar iman tu pun jiran2 kat umah jer...kawan mommy lagi...iman dok jumpa hari2...jd rasenye x de masalah sgt la...x nanes kot ...tp minggu pertama nih rasenye kene tunggu dulu la....nk kasi die rase selesa dulu kan....insyaAllah akan jadi ank yang berguna nanti....

Wednesday, March 2, 2011

ada bau....

disebabkan ramai sgt bebudak ni jd x dapat la nk recognize yg mane satu pembawa bau ni kan.....mak rase nk termuntah.....uwweeekkks!!!!! bau kaki sape nih.....ayyooo....kalu ku dapat la sape budak nih akan ku suruh basuh kaki sekarang jugak dalam toilet....alamka dr segar bugar terus penin palo den nih.....hahahah....
korang mesti ade gak yg pernah terjadi situasi mcm nih kan......penin wei....tolonnnnnn......

hari2 ramai...


bukan nk puji bebudak sini tau tapi mmg sentiasa meriah pd ni...nk tau pd hape...PD KG BELAKANG PEKAN.BANDAR BAHARU...bukan takat dtg tu nk guna wifi je tetapi nk pinjam buku pun ramai...tiap2 petang mak x dok senang kat kaunter nih.....seronok la ramai mcm nih....
bebudak nih plak ramah mcm bertih mulutnye...tanya mcm2 nama la,,,isteri abg tu la...hahhahh...rase mcm orang baru masuk kerja je saye nih...hhuhuhuh...list guna pc usp plak penuh tiap2 hari...siap berebut tu nk guna pc....saye seronok berada disini...huhuhuu...tp pd org kan...numpang je saye nih......pic ni utk yg guna pc aje...yg ramai dok belakang nih malu nk bergambar.....

sudah dapat!!!!


kereta ku sudah boleh mula beroperasi semula...road tax da sampai...thanx jazuli( adik iparku) sbb tlg anta...jauh tau...dr a.star ke penang....alhamdulillah....sok x yah sejok2 nek moto tp syok gak nek moto nih...huhuhuhu

yang beshar beshar ajer....


ni plak citer si iman nak kan mainan yang beshar2 aje ok...lori beshar....keter beshar dan semalam daddy die beli bola beshar....beshar pada omey lagi bola tu...hhuhuhu...tq daddy atas keprihatinan daddy...love u...tp tu la kan...bl omey da beshar ni asik nk berebut mainan...skang ni tgh dok ajar bertolak ansur dan sharing....kdg2 abg tu mengalah ngan adik...tp sbb bola besahr tu baru beli jd abg nk conquer la dulu kan...da lm sket baru la nk men bersama2...tp abg x kan pukul adik ke ...hape ke...abes2 pun abg yang nanes...hwheeehehh...abg syg sgt kat adik die n mommy n daddy sgt sygkan mereka berdua.....

encem tak????


ni la motonya yang kami nek pepagi td....sejokk wei nek moto....nk wat camne salah sendirik kan....nway....think +ve la kan....nek moto ngan suami leh merapatkan silaturrahim yg sedia ade...bepelokan gitu...waaahh...moto nih xtually digunapakai sejak study lagi....n sejak bdn mak ni comey lotey sehingga mak ni da sebesar2 umah da skang nih...hahhaha....agak2 kalau org tengok km berdua nek moto...mesti diorg gelakkan km kan....dulik hape...ade aku kesah...hahhahaha sila jamu mata ok....

bukan salah sesaper......

alkisahnya hari ini bermula pada malam semalam selepas mertua mak mengingatkan mak bahawa roadtax keter telah tamat tarikhnya,....hhahahaah....so pg ni terpaksalah kami nek moto...merempit wei...nek moto kami yang ranggi deyy....sat g upload pic moto kami ok.....
bukan salah sesape kalau terluap nk renew roadtax kan...salah diri sendiri..kalau terlupa sehari dua ok la lagi ni kang da seminggu ...hahhahaah...nmpk sanagt x belek keter kan....hubby mak plak skang ni tgh sibuk ngan moto kesayangan die tu...tu yang jd gitu tu....sgt kesian kan km hari ini...tp x pe...x rini atau esok road tax akan sampai........

Tuesday, March 1, 2011

jommm....pasar malam

etiap selasa pasar malam sg kechil illr dibuka...depan pd ni jer.....tp x leh panggil psr mlm kot sbb dlm kul 8.30 jer semua da tutup...pasar petang kot.....jommm....view diambil dr pintu pd sahaja...

pernahkah????

pernahkah terjadi kat dalam kehidupan korang yang korang terpaksa menyettlekan maslah orang len ataupun terpaksa terbabit dalam masalah tersebut...serabut kepala kan...kalau x masuk campur nanti nmpk mcm x bertanggungjawab pulak x pun nanti org kata kawan yang x leh harap tapi kalau masuk campur nanti sangat2 memba=ebankan korang....kesian kat diri kita sendirik kan...
nway...duagaan tu datangnya dari Allah kan..allah hanya menduga kepada ummatnya yang terdaya sahaja kan....jadi kite kene redha dgn dugaan yang mendatang kan....insyaAllah bl ingat ayat tu kuat sket rase hati nih.....
pernahkah jugak korang kene tipu ngan member korang...mesti ramai yang pernah rase kan...pas tu sangat susah nk percaya ngan kwn korang tu lagi kan...kdg kala ade yang sampai x leh terima jd kawan da kan...x baik tau memutuskan silaturrahim....x bertegur selama 3 hari pun da kire dosa...erm...pk2 kan la...apa yang mak nk tulis nih sebenarnya mak penah tertipu dan takot nk percaya ngan kwn yg sorg nih tapi rase tanggungjawab tu menjadikan mak serba salah....sangat binggung sekarang nih....

lega sket....

smlm adalah hari yg sangat bz mengemas pd disamping menyiapkan buku2...ari ni saye sgt lega la...sbb x byk da yang kene wat....keje mcm biasa la...masuk keje buka tingkap capai penyapu...susun buku je blum dan rasenya nk tunggu tn umah yang wat sendiri...huhuhuhuh...bab susun buku nih mmg saya sgt malas...tp x pe lakan...pas ni setelah penstrukturan itu dilakukan saye akan menyusun buku pulak la...nk wat cam mane kan...tugas untuk mencari rezeki anak2.....
mr penyelia masuk lib jer senyum lebar jer....dgn sore yang ngade 2 kata: ayang!!!!tima kasih....kemasnya pd abg.....ayooo...lupa plak nk citer...penyelia ku suami ku...sat g org kata skandal ngan penyelia sendirik plak kan...hahahah....saye pun senyum je la....huhuuhhu...kene puji kan.....
saye bkn ape....biasala kite ni kdg2 sampai mood malas tu mmg malas nk wat keje langsung tapi agak2 la kan...jgn samapai nmpk pd cam sebulan x cuci...huhuhuhuh.....sorry ye sape yg baca dan terasa...peringatan wat diri sendiri dan sesiapa yang berkenaan...bkn nk kata lib pd mak ni bersih sgt tp....kalau jln tu x lekat la itam kat kaki....jom p pd mak....huhuhuhuh